Gå till huvudinnehållet
Vegokott artprotein

Vegokött ärtprotein

Vegokött på ärtprotein är ett bra val ur miljösynpunkt! Eftersom råvaran är ärtor så är det, liksom andra baljväxter, generellt väldigt klimatsmart och kräver inte så mycket resurser att odla. Ärtprotein finns i flera olika varianter som färs, filéer och pulled och har olika namn. För att göra ärtprotein tas protein och fiber ut från utvalda ärtor. De blandas sedan med till exempel spannmål och kryddor och behandlas under värme och tryck till en massa, som kan användas till olika produkter med olika konsistens och struktur.

Visste du att vi har stor potential att odla baljväxter i Sverige men mycket lite förädling? (Det vill säga bearbetning av bönor och ärtor till andra, mer avancerade, produkter som exempelvis färs och filéer av ärtprotein). I Sverige har vi mer förnyelsebar el än i många andra länder – så ärtproteinet skulle kunna bli ännu mer klimatsmart om det gjordes här. Vem tar den (ärt-) pucken?

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologiskt vegokött på ärtprotein

Ekologiskt visar att ärtorna i vegoköttet är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologiskt vegokött!

Ät gärna

  • Vegokött på ärtprotein

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se