Gå till huvudinnehållet
Vegokott sojaprotein

Vegokött sojaprotein

Vegokött på sojaprotein är ett bra val ur miljösynpunkt! De finns i många olika varianter; färs, korvar, burgare och pulled vegokött. För att göra produkter av sojaprotein ser processen lite olika ut beroende på produkt men i grunden handlar det om att utgå från torkat sojaprotein där övriga ämnen från sojan har tagits bort. Sedan läggs annat till såsom kryddor och ofta spannmål.

Sojabönor har generellt väldigt låg klimatpåverkan och är resurssmarta! Samtidigt har sojabönan blivit ökänd för att orsaka stora problem i främst Sydamerika, läs mer om det här.

Vegokött kräver en del energi när det processas och därför är klimatpåverkan högre än för rena baljväxter. Här spelar det stor roll var sojaköttet är producerat. I ett land som Sverige som har en stor andel förnybar el är klimatpåverkan från produktionen av sojaköttet mycket lägre än i länder som har en stor andel av exempelvis kolkraft i sin elproduktion. Men eftersom baljväxter från början är så klimatsmarta så är klimatpåverkan fortfarande mycket låg i jämförelse med till exempel kött!

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologiskt vegokött på sojaprotein

Ekologiskt visar att bönorna i vegoköttet är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologiskt vegokött!

Ät gärna

  • Vegokött på sojaprotein

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se