Gå till huvudinnehållet

Falafelrulle med hummus och srirachamajonäs

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Pris per portion * 14 kr

*Normal portion, inkl salladsbar.

One Planet Plate skola Falafelrulle med hummus

Skolrecept:
Falafelrulle med hummus, srirachamajonäs, picklad rödlök och grönsaker

Recept och foto: Jens Vikingsson
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson

Falafel och grönt

  • Gula ärter torkade, blötlägg i fyrdubbel mängd vatten 5 kg
  • Persilja 1 l
  • Purjolök hel 1 kg
  • Vitlök klyftor 125 g
  • Salt 5 msk
  • Spiskummin 1,2 dl
  • Koriander mald 5 msk
  • Frityrolja

Picklad rödlök

  • Lök röd, EKO 5 kg
  • Strösocker 0,75 l
  • Kranvatten 1,5 l
  • Ättikssprit 10 % 3,75 dl

Hummus

  • Kikärter torkade 2,5 kg
  • Bikarbonat 1,25 dl
  • Vitlök färsk 125 g
  • Solroskärnor torkade 1,25 kg
  • Citronjuice konc konserv 1,25 l
  • Spiskummin, malen 2 msk
  • Joderat salt 4 msk, justera konsistensen med vatten

Srirachamajonäs

  • Rapsolja EKO 2 l
  • Kikärtsspad EKO 4,5 dl
  • Vitvinsvinäger 3 msk
  • Senap typ Dijon 5 kg 3 msk
  • Salt 1 msk
  • Vitpeppar malen 2 tsk
  • Sriracha Sauce 1,5 dl

Till servering

  • Libabröd 9 kg
  • Romansallat, strimlad 2,5 kg
  • Tomat, skivor eller klyftor 2,5 kg
  • Ärtskott 1 kg
  1. Falafel:
    DAG 1: Blötlägg ärtor ett dygn.
    DAG 2: Häll av ärtorna och spola med varmt vatten och låt dem stå i varmt vatten 10 minuter. Häll av och låt rinna av.
    Strimla purjolöken och persilja och riv vitlök.
  2. Mal ärtorna i kvarnen en gång, därefter mal purjo, persilja och vitlök varvat med de redan malda ärtorna en gång till. Falafelfärsen skall vara finmald men inte mosig. Ett alternativ kan vara att köra i snabbhacken eller att köra ärtorna på fina rivskivan, och resten av ingredienserna i snabbhacken.
    Rör runt smeten med kryddorna tills den har en jämn grön färg.
  3. Forma till bollar eller puckar, och fritera i 180 grader i vid gryta eller i cirka 3-4 cm djupt med frityrolja i stekbord.
    Låt rinna av i sil och varmhåll och servera så fort som möjligt.
  4. Picklad rödlök: Koka upp vatten, ättika och socker. Låt lagen svalna något.
    Skiva löken och lägg i önskat kärl och slå på den ljumna lagen.
    När det svalnat helt är löken klar att serveras. Den håller sig 1-2 veckor i kyl.
  5. Hummus:
    DAG 1: Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten och bikarbonat över natten eller minst 12 timmar.
    DAG 2: Skölj av kikärtorna och lägg dem i en kastrull med nytt vatten och lika mycket bikarbonat som vid
    blötläggningen. Koka dem riktigt mjuka i ca 1 timme.
  6. Rosta solrosfrön, riv vitlök och lägg alla ingredienser i en snabbhack och mixa hummusen slät.
    Justera konsistensen med vatten och smaka av.
  7. Srirachamajonäs: Häll allt utom srirachasås i en mixerkanna. Mixa med mixerstav ifrån botten och uppåt medan du ser majonnäsen tjockna.
    Smaksätt med srirachasås efter smak.
  8. Servera med libabröd, romansallat, tomater och ärtskott

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad lök, libabröd och rapsolja.

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se