Gå till huvudinnehållet

Enkel nudelwok

  • 4

    Portioner

  • 891

    Energi (kcal/p)

  • 97

    Kolhydrater (gr/p)

  • 39

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,5 kg

CO2e

Enkel nudelwok från Vego i världsklass

En superenkel och snabb wok, som går att slänga ihop på bara några minuter. Grönsakerna och nötterna går att variera efter vad du har hemma i skafferiet.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer ursprungligen från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson, omarbetat och förenklat av Helén Sahlstrand
Foto: Helén Sahlstrand
Klimatberäkningen är gjord i Klimato i december 2022
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i december 2022

Tofu och woksås

  • 400 g fast naturell tofu
  • 3-4 ekologiska vitlöksklyftor
  • 30 g riven ingefära
  • 5 msk japansk soja
  • 2 msk vatten
  • 1,5 msk ekologisk sesamolja
  • 2 msk srirachasås
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 msk ljus sirap eller honung
  • 1 msk majsstärkelse

Till woken

  • 400 g ekologiska äggnudlar eller vetenudlar
  • 2 stora ekologiska morötter
  • 1 stor ekologisk rödlök
  • 150 g färsk vitkål
  • 1 röd paprika
  • 300 g frysta och tinade sojabönor
  • Ekologisk rapsolja till stekning

Till servering

  • 100 g salta jordnötter
  • 1 kruka koriander (kan uteslutas)

Gör såhär

  1. Tofu och woksås.  Torka av tofun med lite hushållspapper. Skär därefter tofun i 1 ½ cm stora tärningar.
  2. Skala och riv vitlöken. Vispa ihop vitlök, riven ingefära, soja, vatten, sesamolja, srirachasås, limesaft, sirap/honung och majsstärkelse i en skål.
  3. Lägg tofubitarna i en skål tillsammans med 1 dl av woksåsen. Blanda om, så att det kommer ordentligt med woksås på alla tofubitar. Ställ resten av woksåsen åt sidan.
  4. Woken. Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet. Skölj av med kallvatten så att de inte klibbar ihop. Ställ nudlarna åt sidan.
  5. Skala och strimla morot och rödlök. Strimla också kål och paprika.
  6. Stek tofun tillsammans med den marinad som den legat i. Stek på medelhög värme tills marinaden absorberats av tofun och denna börjat bli knaprig på ytan. Ställ tofun åt sidan.
  7. Hetta upp en wok- eller stekpanna med lite olja så att den blir riktigt varm. Stek grönsakerna på hög värme, så att de får lite stekyta.
  8. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av.
  9. Häll ner tofu, bönor, nudlar och woksås i stekpannan. Rör om någon minut så att allt blandas och blir varmt och så att woksåsen tjocknar och fäster på grönsakerna. Toppa med hackade jordnötter och färsk koriander. Servera direkt!

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, rapsolja, sesamolja, nudlar och morötter.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 12/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se