Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2019

Glädjande ökning av Afrikas bergsgorillor

Bergsgorilla (Gorilla beringei)
Bergsgorilla (Gorilla beringei) i Rwanda.

Bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda har ökat från 400 till 459 djur. Tillsammans med Virungabergens cirka 604 djur i Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa finns det nu 1 063 bergsgorillor i världen – en ökning från 1 004 djur (2018). På några decennier är det en knapp fördubbling.

Trots politisk oro på flera ställen, ibland annat Kongo-Kinshasa, är bergsgorillorna en framgångssaga. Ökningen är ett resultat av ökat skydd för gorillorna och bättre samarbete mellan länderna. Parkerna övervakas mer effektivt och viltsnaror plockas bort. Stödet från lokalbefolkningen och de viktiga inkomsterna från turismen har också vuxit. Dessutom har pengar från svenska djungelfaddrar i mer än 20 års tid gett ett tryggt bidrag till projektet.

Den nya inventeringen är den mest omfattande någonsin i Bwindi nationalpark, som sedan 1994 är med på Unescos världsarvslista. Området är 34o kvadratkilometer, vilket motsvarar en fjärdedel av Öland.  Forskarna har fördubblat antalet eftersökningar i kombination med DNA-tester. På så sätt blir resultaten ännu säkrare.

De nya siffrorna offentliggjordes i december av Ugandas naturvårdsmyndigheter, det mellanstatliga samarbetet kring Virungamassivet och Internationella gorillaprogrammet IGCP, där WWF ingår.

Dela gärna:

Senast ändrad 18/12/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se