Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2021

Ljusglimtar för världens noshörningar

© WWF-Sweden / Ola Jennersten
Pansarnoshörning (Rhinoceros unicornis) Kaziranga Tiger reserve, Indien. Foto: © WWF-Sweden / Ola Jennersten

Inför internationella noshörningsdagen den 22 september 2021 presenterade WWF uppdaterad information om noshörningarnas status i världen. Arten är fortfarande hotad och de få som finns kvar i världen drabbas främst av tjuvjakt och förlust av livsmiljöer.  

Trots detta menar WWF att det finns ljusglimtar. Spetsnoshörningen har ökat till 5630 individer jämfört med 2011 då det fanns 4 860 i Afrika och antalet indiska noshörningar, som man hittar i både Indien och Nepal, har ökat till 3 700. I början på 1900-talet fanns endast 100 indiska noshörningar. Detta tack vare naturvårdsinsatser, skärpt lagefterlevnad och ökat skydd. Några javanoshörnings ungar har fötts i Indonesien, vilket är en liten men glädjande ökning. Totalt finns bara 75 javanoshörningar kvar i världen och de finns endast på en enda plats.  

För 150 år sedan vandrade 500 000 noshörningar runt fritt i Asien och Afrika, i dag finns det endast 27 000 kvar. Det finns fem noshörningsarter och alla finns med på den internationella rödlistan. 

De åtgärder som krävs för att skydda noshörningen är att stoppa kriminella brottssyndikat, stoppa handeln med noshörningshorn och minska efterfrågan i viktiga transit och mottagarländer.

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se