Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2017

Många ingripanden mot illegal handel

Ål

WWF har under många år arbetat för att stoppa illegal handel med vilda djur och växter. De senaste fem åren har stora framsteg skett och under 2017 kom ingripanden och domar i rask takt.

  • I Spanien och Grekland arresterades 17 personer för illegal handel med ålyngel från södra Europa. Glasålarna skulle till Kina och man beräknar att nätverket har smugglat ålyngel till ett värde av 100 miljoner kronor under 2016. WWF Sverige var pådrivare för att få ålen på CITES listor och det var helt avgörande för att tillslaget skulle kunna göras.
  • Arbetet med spaningsflygning i Ruaha i Tanzania har bland annat lett till att fyra aktiva tjuvjaktsläger hittats och att ett antal tjuvjägare har arresterats.
  • En av ledarna för elfenbenshandeln i Östafrika dömdes till 12 års fängelse.
  • I två naturvårdsområden i Masai Mara har parkvakter fått ny utrustning och tränats i nya tekniker för tjuvjaktbekämpning. Detta har varit mycket framgångsrikt och antalet lyckade tillslag mot tjuvjägare har ökat.
  • I Sverige deltog polis, åklagare och tillsynsmyndigheterna i en världsomfattande aktion ”Operation Thunderbird” för att spåra upp och agera mot illegal handel med djur och växter. Ett omskrivet tillslag gjordes mot antikmässan i Stockholm där flera olika föremål beslagtogs för vidare utredning.

Dela gärna:

Senast ändrad 12/01/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se