Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2021

Skogselefanternas vägar kartlagda i Kamerun

Skogselefant (Loxodonta cyclotis). © Jaap van der Waarde / WWF-Netherlands
Skogselefant (Loxodonta cyclotis) med ung kalv som är troligtvis högst tre dagar gammal då den fortfarande har kvar navelsträngen. I Ekouah bai, Nki nationalpark, Kamerun. Foto: Jaap van der Waarde / WWF-Netherlands

WWF har tillsammans med Baka-folket i Kamerun kartlagt skogselefanternas traditionella vandringsvägar inom nationalparkerna Nki och Boumba bek (TRIDOM). Förutom att betrakta elefanterna, har man räknat spår och bedömt bilder från kamerafällor. Observationerna visar att elefanterna ofta rör sig utanför nationalparkernas gränser. Resultatet av kartläggningen har blivit en ökad förståelse för vikten av att man framöver också måste tänka på skogarna utanför nationalparkerna för att förbättra skogselefanternas förutsättningar. Om elefanternas naturliga vandringsvägar gagnas kommer harmonin mellan människor och elefanter att gynnas. 

Inom samarbetet med Baka-folket har före detta jägare deltagit, vilket har bidragit till ett ändrat synsätt på elefanterna där jägarna nu är med och hjälper till att arbeta för deras överlevnad istället för att jaga och döda dem.  

Projektet avslutades i mars 2021.

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se