Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2018

Stort antal nya fjällrävskullar

Fjällräv

WWF är engagerad inom ett svenskt/norskt EU-finansierat projekt för att rädda fjällräven. Över 100 valpkullar föddes under 2018, jämfört med 2016 då bara 6-7 kullar föddes i Sverige.

Fjällräven är en av Skandinaviens äldsta däggdjursarter och den är akut hotad. I Sibirien, i Nordamerika, på Grönland och Svalbard är den dock en vanlig art. Men i Skandinavien finns bara några få kvar, långt upp i norr. Där lever de på högfjället, ovanför trädgränsen. WWF är med i arbetet med att rädda fjällräven.

Projektet Felles Fjellrev

Felles Fjellrev är ett projekt med målet att fjällrävspopulationen ska sprida sig till nya områden och växa sig stark. Ett stort fokus läggs på så kallade Stepping Stone-områden*, för att underlätta för fjällrävarna att etablera sig och träffa varandra. I arbetet ingår även inventering, stödutfodring, reducering av antalet konkurrerande rödrävar och kommunikation med allmänheten. Fokus ligger särskilt på att öka medvetenheten om fjällräv och hur olika länder kan hjälpas åt med förvaltningen inom EU. I Norge har man dessutom etablerat en avelsstation där man föder upp fjällrävar som sedan sätts ut i lämpliga fjällrävsmiljöer. I februari 2017 hade 87 fjällrävar släppts ut.

Dela gärna:

Senast ändrad 16/09/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se