Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2020

Svensk generositet mot Australiens djur

Räddad koala från branden i Australien
Akutinsamling resulterade i rekordbelopp till Australien

I samband med de omfattande bränderna i Australien vintern 2019–2020 tog WWF Sverige initiativ till en akutinsamling för att stötta våra australiensiska kollegors insatser. De senaste två årens bränder har inneburit en enorm katastrof för djurlivet i landet. Över tre miljarder djur uppskattas ha dött enligt en WWF-rapport från sommaren 2020 och totalt har en yta motsvarande nästan en tredjedel av hela Sverige brunnit, med en enorm ödeläggelse som följd. Bränderna och den svenska insamlingen engagerade många svenska givare och vi lyckades på kort tid samla in 1,2 miljoner kronor. I Australien drogs ett gigantiskt återhämtningsarbete igång bland annat tack vare det stora globala stödet.

Specialtränade hundar deltar i hjälparbetet

WWF Australien arbetar nu aktivt med att återställa områden och plantera nya träd efter att bränderna har lagt sig. I räddningsarbetet efter bränderna har man använt hundar som är specialtränade i att hitta koalor som överlevt i brandhärjade områden. Pengarna har också gått till specialiserade veterinärer och att få ut nödvändig veterinärutrustning. Veterinärerna har därmed kunnat erbjuda vård och behandling till djur som skadats i skogsbränderna.

Nu fortsätter WWF Australien att arbeta för att långsiktigt skydda opåverkade naturområden samt att återställa naturområden som brandhärjats. De har lanserat en omfattande plan för att plantera 2 miljarder träd till år 2030 samt för att tillsammans med regeringen stärka klimatpolicyer och lagar kring biologisk mångfald.

I bränderna dog:
143 miljoner däggdjur
180 miljoner fåglar
51 miljoner grodor
2,5 miljarder reptiler

Orsakat av torka och höga temperaturer

En anledning till att Australien blivit så hårt drabbat är de rekordhöga temperaturerna – de senaste fyra somrarna har varit extremt varma. Det gör att Australien befinner sig mitt i en torka som är bland de värsta i modern historia. Torkan i kombination med Australiens minskning av långvarig nederbörd, låg luftfuktighet och mycket vind skapar en grogrund för rekordstora bränder.

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se