Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2017

Svenska visenter hjälper ryska släktingar

Visent

Sjutton visenter från Blekinge ska hjälpa till att rädda det ryska beståndet i ett naturreservat i Ryssland. Där finns cirka 500 djur, men fler behövs för att säkra överlevnaden. Visenterna lämnade Sverige i december för vidare färd österut via Litauen till Ryssland med lastbil och färja. Projektet drivs av WWF i Ryssland för att stärka beståndet i reservat i norra Kaukasus och vi hoppas att det bidrar till att stärka beståndet av stora gräsätare som i princip försvunnit från Europa.

Visenten, eller europeisk bison som den också kallas, är Europas största landdäggdjur. Den har varit utrotad i det vilda sedan 1927, men sedan kommit tillbaka. Utsättning av djur från djurparker har skett i Polen, Vitryssland, Litauen, Ryssland, Ukraina, Slovakien, Rumänien och Tyskland. Djuren spelar en viktig roll inte minst som betesdjur för att hålla markerna öppna. Flera projekt pågår runt om för att få tillbaka en vildare natur med stora gräsätare.

Projektet är ett samarbete mellan WWF, European Bison Conservation Center och Eriksberg. Visenterna kommer från fyra uppfödare i Sverige; Avesta visentpark, Borås djurpark, Eriksbergs naturreservat och Kungsbyns djurpark.

Dela gärna:

Senast ändrad 11/01/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se