Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2017

Tjuvjakten minskar på spetsnoshörning

Spetsnoshörning

För att minska tjuvjakten på Afrikansk spetsnoshörning i Selous har en metod med värmekameror provats vilket ledde till att 28 tjuvjägare greps enbart under jul och nyår.

Tjuvjakten på noshörningar minskade förra året från 1 175 djur (2015) till 1054 djur (2016), enligt siffror från Sydafrikas miljödepartement.  Ett decennium av anti-tjuvjaktsarbete i Afrikas största naturreservat, Krugerparken, har bidragit till att vända trenden. Det handlar bland annat om hårdare kontroller av smuggelvägar och fler åtal mot tjuvjägare.

WWF ser positivt på trendbrottet, men antalet tjuvskjutna djur är fortfarande alarmerande högt. Varje dag förloras tre noshörningar till tjuvjägarna. Och fortfarande minskar de vilda populationerna eftersom det föds färre ungar än de som dör.

Pulver från noshörningshorn anses som mirakelmedicin i Asien mot allt från cancer till baksmälla. Organiserad brottslighet ligger bakom smugglingen av noshörningshorn där Vietnam och Kina pekas ut som de främsta mottagarländerna.

WWF driver sedan 2012 en global kampanj mot den illegala djurhandeln – från tjuvjakten, smugglingen och transportvägarna till marknaden och konsumenterna. I Sydafrika finns idag cirka 20 000 vita noshörningar (trubbnoshörning) och färre än 5000 svarta noshörningar (spetsnoshörning).

Dela gärna:

Senast ändrad 12/01/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se