”Vid vägs ände” Årets Pandabok 2017: Starkt om tjuvjakt och kampen för att rädda världens flaggskeppsarter

 

2016-10-21

Zooekologen och fotografen Ola Jennersten, Märsta och bevarandefotografen Tom Svensson, Fjällbacka, fick idag ta emot WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2017 av Kungen för ” Vid vägs ände”, en stark skildring av både tjuvjakten och arbetet för att bevara världens flaggskeppsarter.

 

”Sällan ser vi en bok som berör så starkt. Här möter vi hjältarna som kämpar för att elefanter, noshörningar och tigrar ska överleva vår tid, skriver juryn i sin motivering.
Utdelningen ägde rum i samband med WWFs förtroenderåds höstmöte 21 oktober på Ulriksdals slott i Solna.

 

– Det känns fantastiskt hedrande att få ta emot utmärkelsen, säger Ola Jennersten och Tom Svensson.

 

Det senaste årtiondet har tjuvjakten eskalerat och varje år skjuts 35 000 elefanter i Afrika. Tanzania har förlorat 60 procent av sitt elefantbestånd på bara de senaste fem åren.
Ola Jennersten och Tom Svensson har rest jorden runt för att kartlägga handeln, från tjuvjaktsligornas gömställen på den afrikanska savannen till försäljning av elfenben och djurdelar över disk i Asien. De besöker den burmesiska staden Mong la som har stor illegal handel med djurdelar. Aphjärnor, björnfötter, ormar, fåglar, klövar och horn från sällsynta arter säljs överallt. Arbetet med boken innebar emellanåt risker och en del av bilderna har tagits med dold kamera.

 

Men trots den dystra verkligheten är det framför allt en bok som inger hopp. Här möter vi också naturvårdens verkliga hjältar.

 

– Vi har varit i områden där noshörningar och elefanter tjuvskjuts men också försvaras  med livet som insats. I Kenya och Sydafrika har vi träffat specialutbildade parkvakter som tvingas vara fullt beväpnade för att utföra sitt arbete. Det handlar om hängivenhet och kärlek till djur och natur. Det handlar om hur alla från parkvakter till storpolitiker nu samlar sig för att rädda jordens mest karismatiska arter för framtiden, säger Ola Jennersten.

 

Vid vägs ände berättar om det allt mer intensiva politiska arbete som pågår för att stoppa jakten, handeln och efterfrågan. Ledande politiker från de berörda länderna men även från supermakterna träffas nu regelbundet för att samarbeta mot tjuvjakten.
Vem kunde för några år sedan tro att Vladimir Putin skulle engagera sig för att skydda världens tigrar, att Barack Obama skulle vilja finansiera skydd i afrikanska nationalparker eller att Kinas Xi Jinping skulle vilja stoppa handeln med elfenben?

 

– Det inger hopp om att också våra barn skall kunna få uppleva såväl tigrar och noshörningar som elefanter, säger författarna.

 

Juryns motivering lyder:

”Sällan ser vi en bok som berör så starkt. Här möter vi hjältarna som kämpar för att elefanter, noshörningar och tigrar ska överleva vår tid. Upphovsmännen tar med oss i världar vi inte sett förut, där horn och betar och tigerskelett bjuds ut för stora pengar – men också till fantastiska vildmarksområden där effektivt naturvårdsarbete satt stopp för tjuvjakten. En hoppfull bok om vår tids stora hot mot världens mest karismatiska arter.”

 

Fakta:

Ola Jennersten är docent i zooekologi och har över 20 år arbetat med globala naturvårdsfrågor på WWF och är medlem i Naturfotograferna.

Tom Svensson är bevarandefotograf, ambassadör för Canon, har gett ut flera böcker och är medlem i både IEPA (International Enviroment Photographers Association) och Naturfotograferna.

 

För mer information, kontakta:

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se
Pristagarna:
Ola Jennersten, zooekolog och naturvårdsexpert WWF, mobil 070-555 14 02, ola.jennersten@wwf.se
Tom Svensson, bevarandefotograf, mobil 0768 768 748, tom.svensson@netatonce.net,

hemsida: www.tomsvensson.se


Senast uppdaterad 2016-10-21

 

Pressbilder

Vid vägs ände. Årets Pandabok 2017

Vid vägs ände av Ola Jennersten och Tom Svensson tilldelas priset Årets Pandabok 2017.

Ladda ner bilden högupplöst

 

Ola Jennersten och Tom Svensson tar emot priset av Kungen. Foto: Saga Sandin

Ola Jennersten och Tom Svensson tar emot priset av Kungen.

Foto: Saga Sandin

Ladda ner bilden högupplöst

 

Vid vägs ände av Ola Jennersten och Tom Svensson tilldelas priset Årets Pandabok 2017. Foto: Saga Sandin

Vid vägs ände av Ola Jennersten och Tom Svensson tilldelas priset Årets Pandabok 2017.

Foto: Saga Sandin

Ladda ner bilden högupplöst

 

Ola Jennersten. Foto: Stefan Nilsson

Ola Jennersten är docent
i zooekologi och har arbetat för WWF med både nationella och internationella natur­vårdsfrågor i 25 år, särskilt med frågor som rör tigrar och arthandel.
Medlem i Naturfotograferna.

Foto: Stefan Nilsson

Ladda ner bilden högupplöst

 

Tom Svensson. Foto: Hans Elmqvist

Tom Svensson är bevarande­fotograf och arbetar på heltid med artbevarande. Medlem i Naturfotograferna.

Foto: Hans Elmqvist

Ladda ner bilden högupplöst

 

Noshörningar. Foto: Ola Jennersten

Foto: Ola Jennersten

Ladda ner bilden högupplöst

 

Elefant. Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Ladda ner bilden högupplöst

 

Tiger. Foto: Ola Jennersten

Foto: Ola Jennersten

Ladda ner bilden högupplöst