Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 dec, 2015|Pressmaterial

Den fossila eran går mot sitt slut, men det måste gå ännu fortare

Efter två veckors intensiva förhandlingar i Paris har FN nu tagit beslut om ett nytt globalt klimatavtal som undertecknats av regeringschefer från hela världen. Överenskommelsen lägger grunden till ett långsiktigt arbete för att bekämpa klimatförändringarna, men mycket mer behövs för att säkra en väg som skulle begränsa uppvärmningen till väl under 2 °C.

Klimatavtalet som togs fram i Paris idag kommer att träda i kraft år 2020, men för att möta det globala målet och begränsa uppvärmningen till väl under 2 °C, måste utsläppen nå sin topp före år 2020 och därefter kraftigt minska. Med de nuvarande löftena uppnår vi bara hälften av de utsläppsminskningar som krävs. Det nya avtalet bör kontinuerligt stärkas och regeringar kommer att behöva leverera åtgärder på alla nivåer för att stänga utsläppsgapet, finansiera energiomställningen och skydda de som är mest utsatta. Dessutom bör finansiering av klimatanpassning, förlust och skador och ökade utsläppsminskningar vara de första stegen som tas efter Paris.

Stefan Henningsson, klimatexpert, Världsnaturfonden WWF:

– Parisavtalet är en viktig milstolpe. Vi har gjort framsteg men jobbet är inte avslutat. Det vi behöver se nu är att varje land stärker sina ambitioner för utsläppsminskningar till år 2025 och 2030 – annars missar vi det långsiktiga målet, menar Världsnaturfonden WWFs klimatexpert Stefan Henningsson.

– Mycket tyder på att klimatavtalet är en vändpunkt och början på slutet för den fossila eran. Men om det kommer att gå tillräckligt fort, hur övergången till ett fossilfritt samhälle ska finansieras och hur de fattiga som redan drabbas av klimatförändringarna kan skyddas är stora frågetecken, säger Stefan Henningsson, klimatexpert, Världsnaturfonden WWF.

– För första gången har omdirigering av finansiella flöden för att sänka utsläpp och anpassa oss till klimatförändringarna kommit in som en specifik övergripande målsättning i ett globalt klimatavtal, säger Stefan Henningsson, klimatexpert, Världsnaturfonden WWF.

– Nu är det viktigt att storföretag, entreprenörer, städer, investerare och civilsamhället agerar tillsammans för klimatet, för att hjälpa världens ledare att leverera på det historiska löfte som gavs till våra framtida generationer i Paris idag. Den resan måste börja långt före år 2020 då huvuddelen av det nya globala klimatavtalet träder i kraft, säger Stefan Henningsson, klimatexpert, Världsnaturfonden WWF

För mer information, kontakta:

Stefan Henningsson, klimatexpert, Världsnaturfonden WWF
Tfn: +46 (0)70- 579 92 91
stefan.henningsson@wwf.se

Barbara Evaeus, ansvarig klimatkommunikation, Världsnaturfonden WWF
Tel: +46 (0)70-393 90 30
barbara.evaeus@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se