Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|17 apr, 2023|Pressmaterial

Fortsatt naturvårdsslakt och låga miljöambitioner i vårbudgeten 

Resurser till miljö och klimat lyser med sin frånvaro i vårändringsbudgeten för 2023 som regeringen med stöd av Sverigedemokraterna presenterade i dag. Brist på satsningar väntas få stora konsekvenser för klimat- och naturvårdsarbetet i Sverige och rimmar dåligt med internationella överenskommelser. Att regeringen inte lägger fram någon havsproposition i år är också ett bakslag, menar WWF.

Gammelskog Foto Ola Jennersten.jpg
Skydd av skogen är ett område som får stå tillbaka. Bilden visar gammelskog. Foto: Ola Jennersten, WWF
 

Beskedet är i linje med den låga ambitionsnivå som regeringssamarbetet hitintills har visat upp på miljö- och klimatområdet.   

– Regeringens brist på handlingskraft att ta itu med de sammanflätade kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden fortsätter att yttra sig i vårbudgeten. Friska och fungerande ekosystem stärker vår förmåga att tackla klimatförändringarna och förser oss med mat, vatten och pollinering säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. 

Förslag i vårbudgeten täcker inte upp för underskotten i höstas när regeringen genomförde kraftiga nedskärningar av miljöbudgeten och pengarna till skydd och skötsel av värdefull natur nästan halverades. Regeringens egna expertmyndigheter Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har sedan höstbudgeten varnat för konsekvenserna av de stora nedskärningarna. 

De fortsatt låga anslagen för både skydd av och åtgärder i värdefull natur slår negativt både på naturen och lokal sysselsättning. Tusentals jobb försvinner, inte minst på landsbygden. I strid med riksdagens antagna skogsproposition kommer skyddsvärd skog fortsatt att avverkas och hundratals skogsägare stå utan ersättning. Ett konkret exempel är bildandet av naturreservat på över 2000 hektar i Storumans kommun som inte blir av och där markägare nu anmäler skogen för avverkning.

De cirka 2,3 miljarder kronor som kommer att läggas under 2023 på skydd och åtgärder för värdefull natur är dessutom långt ifrån vad flera av partierna utlovade inför valet. I WWFs valgranskning angav Liberalerna och Moderaterna att de ville satsa 8,8 miljarder respektive 4 miljarder kronor per år.

– Regeringen aviserar i vårändringsbudgeten att de inte kommer lägga fram någon havsmiljöproposition i år vilket är olyckligt. Miljömålsberedningens betänkande innehåller många viktiga förslag för att stärka havsmiljön, säger Gustaf Lind.

– Med regeringens politik ökar utsläppen i ett läge där vi enligt den samlade vetenskapen har några få år på oss att undvika katastrofala klimatförändringar. Det är anmärkningsvärt att vårbudgeten inte innehåller insatser för att minska utsläppen, säger Gustaf Lind.

För frågor, kontakta:

Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-52 53 571

Em Petersson, policyexpert WWF, 070-091 21 96

David Mjureke, senior klimatexpert WWF, 070-81 49 976

Peter Roberntz, senior skogsexpert WWF, 073, 342 32 27

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 17/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se