Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|12 jun, 2013|Pressmaterial

Naturbetande kor låter hagarna blomma

I dag släpper Världsnaturfonden WWF rapporten ”Naturbetesmarker – en resurs som måste användas” som identifierar ett antal nyckelfaktorer för att hejda den minskning som sker av de öppna blommande betesmarkerna med sin höga artrikedom. 

– Naturbetesmarkerna är en av de mest omtyckta landskapstyper vi har i Sverige och ängar och hagar är starkt förknippade med svensk sommar. Idag är läget kritiskt för våra hagmarker som växer igen på grund av för få betande djur. Vi behöver fler betande djur för att behålla hagmarkernas mångfald, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

Naturbetesmarkerna är viktiga ur flera aspekter och har har högt kulturhistoriskt värde och en mycket hög biologisk mångfald. Men de behöver användas och genom att låta kor och får beta hålls markerna öppna och de låga ängsväxterna får möjlighet att fortsätta leva.

De betande djuren är en förutsättning för att bevara markernas biologiska och kulturella värden. Som konsumenter kan vi välja naturbeteskött – med fördel certifierat som Svenskt Sigill Naturbeteskött – vilket främjar våra betesmarker samtidigt som vi får ett kött med hög kvalitet.

– Vi måste minska vår konsumtion av kött – men när vi köper kött gäller det att välja rätt. Kött från djur som betat svenska naturbetesmarker har ett mervärde genom den biologiska mångfald djuren skapar och att de håller landskapet öppet. Alla borde försöka ta sig ut och uppleva dessa marker, säger Jan Wärnbäck, sakkunnig i jordbruksfrågor på WWF.

Den 16 juni är ”De vilda blommornas dag” vilket firas med blomstervandringar tillsammans med botaniska föreningar runt om i hela Norden. Då anordnas vandringar för att se och lära sig om de vilda växter som finns i vår närhet. Syftet är att skapa ett större intresse för vår flora och låta människor ta del av vår natur.

Genom att nominera/rösta på sin favoritplats på Svenska Pärlors sajt så kan vi alla bidra till att skydda viktiga naturområden och främja Sveriges biologiska mångfald – inte minst blommor.

WWF vill se ett ökat engagemang för naturbetesmarkerna från flera delar i samhället. Det är många fler som kan bidra, allt från beslutsfattare, dagligvaruhandel och konsumenter – och rapporten innehåller rekommendationer för hur det kan gå till.

Ladda ned rapporten här:
www.wwf.se/source.php/1530902/Naturbetesmarker.pdf

Läs mer om Svenska Pärlor:
www.wwf.se/svenskaparlor


För frågor:
Peter Westman, naturvårdschef WWF, 076-837 80 59
Jan Wärnbäck, sakkunnig i jordbruksfrågor WWF, 073-654 88 76
Katarina Herou, tf pressekreterare WWF, 0702-825 125

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se