Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|18 jan, 2019|Pressmaterial

Seger för miljön: Hotad nationalpark i Bulgarien räddad

– Ett glädjande besked och en seger för naturen. Så kommenterar WWF det färska beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen i Bulgarien. Enligt domen har den bulgariska regeringen brutit mot lagen när den velat bygga och exploatera områden i världsarvet Pirin.

Turerna kring de omstridda planerna på skidanläggningar och annan exploatering i världsarvet Pirin har pågått i flera år. 125 000 personer har skrivit på upprop till landets regering. Parken, som ligger i sydvästra Bulgarien, är hem för bland annat brunbjörn, varg och mindre skrikörn och är ett av Europas värdefullaste naturområden. – Domen bekräftar vad WWF och Bulgariens miljöorganisationer hävdat hela tiden. Planerna på att öppna Pirin för att bygga skidanläggningar och öka skogsavverkningen är olagliga. Men vi är nu otroligt glada att lagen äntligen ger oss rätt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. En WWF-rapport 2016 visade att en stor skidsportanläggning - som godkändes av Bulgariens regering år 2000 - byggdes på ett 60 procent större område i nationalparken än vad som avtalats. Det gav permanenta skador på nationalparken samt ledde till att två av parkens områden förlorade sin status som världsarv och i stället fick benämningen "buffertzoner". Ändringarna i den nuvarande förvaltningsplanen drevs igenom av Bulgariens regering den 28 december 2017 efter att WWF och miljöorganisationer lämnat in en stämningsansökan. Den protesterade mot att ett område 12,5 gånger större än det nuvarande skulle kunna exploateras för vintersport. Dessutom skulle planen tillåta skogsavverkning i 60 procent av nationalparken. Veckans beslut från Högsta förvaltningsdomstolen i Bulgarien säger att lagen för skyddade områden enbart tillåter underhåll och inte rätten att bygga nya idrottsanläggningar i nationalparkerna. Dessutom ställs krav på miljökonsekvensanalyser vid exploatering, vilket inte följts. http://wwf.panda.org/wwf_news/?341531/Final-court-decision-stops-attempt-to-open-up-Pirin-World-Heritage-site-for-construction https://www.wwf.se/press/aktuellt/1729916-exploatering-for-vintersport-hotar-unikt-varldsarv För frågor, kontakta: Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF, 076-837 80 59 Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se