Gå till huvudinnehållet
Flygande jaktfalk

JAKTFALK HOTAS AV KLIMATFÖRÄNDRING

VÄRLDENS STÖRSTA FALK

Jaktfalken är världens största falk med ett vingspann upp till 135 cm. Den är sällsynt i Sverige och antalet som häckar har minskat i de stora nationalparkerna i norr. Extremväder och brist på ripor påverkar den negativt.

Under de senaste tio åren har antalet observerade jaktfalkshäckningar i Lappland minskat med hela 30%. Sommaren 2019 var ett riktigt bottenår. Det hårda och blöta vädret under våren var en trolig orsak som hade negativa effekter på jaktfalken. Häckande par som hade sin bon vid utsatt och exponerade klippväggar drabbades hårt. Jaktfalkar som hade sina bon i hålor eller på annat sätt var skyddade från vind verkade klara sig bättre. Under 2021 visade inventeringar på 19 lyckade häckningar och 49 flygga ungar. Antalet jaktfalkar i Sverige uppskattas  till 50-60 häckande par. Skydd och inventering av jaktfalkar bedrivs på flera ställen i landet. 

 

Resultat

  • WWF finansierar inventering av häckande jaktfalkar och räknar jaktfalksungar i Sarek, Stora Sjöfallets och Padjelantas nationalparker. Inventeringar är viktiga för att få information om hur det går för arten och för att skapa ett gott skydd av häckande jaktfalkar.
Jaktfalk (Falco rusticolus)

Senast ändrad 02/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se