Gå till huvudinnehållet
hero_startsida

skattebefriade gåvor

Vad innebär skattebefrielsen?

Organisationer, stiftelser och föreningar som uppfyller Skatteverkets villkor för att vara allmännyttig är helt befriade från skatt vid försäljning av tillgångar belastade med reavinstskatt – som exempelvis fonder, aktier, obligationer, bostadsrätter och fastigheter. Världsnaturfonden WWF omfattas av denna skattelättnad, vilket innebär att egendom som skänks till oss innan försäljning tillfaller WWF utan avdrag för vinstskatt. På så sätt ökar din gåva i värde och kan göra ännu större nytta för vår planet.

 

Origami sedel

Gåvovärdet ökar med drygt 40%

Eftersom tillgångar som värdepapper och bostäder vanligtvis beskattas vid en försäljning innebär skattelättnaden att värdet ökar rejält när tillången överlåts till WWF och sedan försäljs av stiftelsen. Gåvovärdet kan öka med nästan 40%. Om du är intresserad av att skänka fonder, aktier, obligationer, en bostadsrätt eller en fastighet är du varmt välkommen att höra av dig till vår jurist för att få juridisk och ekonomisk rådgivning och säkerställa att överlåtelsen sker med nyttjande av stiftelsens skattelättnad.

Fjäril svartfläckig blåvinge

Aktier, fonder eller obligationer

Det är enkelt att skänka värdepapper (exempelvis aktier, fonder eller obligationer) till WWF. Kontakta din bank för att få hjälp att föra över de värdepapper du önskar överlåta till WWF. Som mottagare är vi helt befriade från kapitalvinstskatt.

WWFs depåkonto hos SEB är 01-004-545 398
Organisationsnummer 80 20 05-9823

GÖR SÅ HÄR

Fjällräv

Aktieutdelning

När du skänker utdelningen från dina aktier gör du WWF till mottagare (rättighetshavare) av din utdelning. Det behöver ske minst en vecka före bolagsstämman. För att se när bolagsstämman äger rum kan du kontakta din bank, depåinstitut eller besöka bolagens hemsidor.

Skriv ut och fyll i gåvoblanketten nedan och kontakta därefter din bank eller depåinstitut som hjälper dig med resten.

HÄMTA GÅVOBLANKETT

Höghus i glas med många växter

Bostadsrätt, fastighet eller skog

När du skänker en fastighet, bostadsrätt eller skog till WWF tillfaller egendomen oss och säljs därefter i vårt namn. Världsnaturfonden WWF tar självklart dina önskemål i beaktning och avyttrar egendomen till bästa möjliga marknadspris. Hela försäljningslikviden, utan avdrag för skatt, går sedan till våra ändamål, eller till ett projekt eller det område du önskar.

Kontakta vår sakkunniga som hjälper dig med gåvan.

Kontakta oss

Kontakta oss

Vill du diskutera dina hjärtefrågor eller hur ditt bidrag skulle kunna se ut? Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Din gåva tar oss framåt

Gåvor är viktiga för att möjliggöra WWFs arbete. Varje dag kommer vi ett steg längre, men det behövs mer resurser för att kunna ta de stora och avgörande stegen. Med en gåva investerar du i WWFs arbete med att värna om vår planet och dess ekosystem.

Vill du vara med och bidra och ta del av vilka områdessatsningar som är aktuella, diskutera dina hjärtefrågor eller hur ditt bidrag skulle kunna se ut? Jag och våra naturvårdsexperter hjälper dig gärna med detta.

Jessica König

Ansvarig Stora Donationer & Värdepappersgåvor

076-40 33 36 / jessica.konig@wwf.se

Kolibri (Selasphorus rufus) i Alberta, Kanada
Ekonomi

Så här används pengarna

LÄS MER

Dela gärna:

Senast ändrad 07/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se