Gå till huvudinnehållet

Receptmakeover

Summering
Visa på möjligheterna att minska köttkonsumtion, göra hållbara val och känna till vilka alternativen är.
Blandande grönsaker
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att visa på möjligheterna att minska köttkonsumtion, göra hållbara val och känna till vilka alternativen är.

Det här behövs

Gör så här

  1. Dela in eleverna i grupper.
  2. Be eleverna rangordna sina favoriträtter med kött, fem stycken. Elever som inte äter kött kan istället nämna klassiska kötträtter. Låt eleverna ta reda på receptet till de fem rätterna. Arbeta sedan vidare med att ställa följande frågor till eleverna:
    – Vilka är miljöbovarna i rätten? Hur kan rätten göras mer hållbar?
    – Behöver köttslaget i rätten ändras, eller kan köttmängden minskas eller bytas ut?
    – Vad kan köttet bytas ut mot för att det fortfarande ska bli en energi- och näringsmässigt balanserad måltid?
    – Vilka mjölkprodukter och vilken typ av fett används i rätterna? Är det möjligt att justera utifrån minskad klimatpåverkan? Skriv ned de alternativa recepten på de fem rätterna.
  3. Be sedan eleverna att göra en lista med fem vegetariska favoriter och analysera och modifiera dem på samma sätt.
  4. Provlaga något recept på hemkunskapen. Dela med er av receptlistorna till skolköket eller matrådet och uppmana eleverna att ta med recepten hem.

Den här uppgiften baseras på utbildningsmaterialet Mat på hållbar väg.

Matnyttigt material

 

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se