Gå till huvudinnehållet

Hjälp de livsviktiga pollinatörerna

Summering
Att lära eleverna mer om hur viktiga pollinatörerna är och hur vi alla kan göra för att hjälpa dem.
hjalp-de-livsviktiga-pollinatorerna
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att genom att skapa en bättre livsmiljö för pollinatörer, förstå människans beroende av de ekosystemtjänster pollinatörerna bidrar med.

Det här behövs

  • Biholk, eller material till en biholk (ihålig vass och rep eller vedträn med borrade hål)
  • Bivattnare, eller material till en bivattnare (skål, vackra stenar och vatten)

 

Biholk

Bihotell

Gör så här

  1. Prata med klassen om hur pollinatörer arbetar och om hur viktiga de är. Läs mer om pollinatörer här. Den här övningen handlar främst om solitärbin.
  2. Sätt ut en biholk på en solig plats i närheten av en odling eller en rabatt med blommor. Här hittar ni inspiration till insektshotell och biholkar.
  3. Sätt ut en bivattnare på lämplig plats, alternativt lägg i stenar eller mossa i ett befintlig fågelbad.

Bygg en bivattnare själv!

  1. Låt eleverna gruppvis fylla en pajform eller ett fat med hög kant med vackra stenar och vatten, men bara så mycket vatten att de inte täcker stenarna. Om vattnet blir för djupt drunknar insekterna. Här hittar ni inspiration till bivattnare.
  2. Låt eleverna välja ut en plats där växter blommar och insekter flyger.
  3. Ställ följande frågor till eleverna:
    – Vilken nytta har vi av bin och andra insekter?
    – Vad skulle hända om de inte fanns?
  4. Be eleverna fokusera på en typ av pollinatör att lära sig mer om. Låt dem sedan redovisa för klassen som en poster, ett föredrag eller en teater.

Pollinatörer

Pollinatörer (bin, vildbin och getingar) är livsviktiga i naturen. Det är de som gör att blommorna kan bilda frukter och frön. Enligt Jordbruksverket (2019) har pollinering av honungsbin i Sverige  ett ekonomiskt värde på 260 – 466 miljoner kronor och då är inte pollinering av vilda växter inräknat. Globalt sett är ungefär en tredjedel av maten vi äter helt beroende av pollinatörer. Att naturen på detta sätt, helt gratis och av sig självt hjälper oss exempelvis att få mat, kallas ekosystemtjänster. Läs mer om ekosystemtjänster och biologisk mångfald på WWFs hemsida.

Pollinatörer flyger ofta långa sträckor. När vädret är varmt och torrt finns det risk för att grunda pölar och vattensamlingar torkar bort och de flygande insekterna får svårt att hitta vatten. Varmt och torrt väder kan alltså resultera i färre pollinatörer och i förlängningen mindre frukt och grönsaker.

Dela gärna:

Senast ändrad 05/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se