Foto: Martin Harvey

Illegal handel med vilda djur och växter

WWF har sedan 1970-talet arbetat med att stoppa den illegala handeln med vilda djur och växter, vilket har gett goda resultat. Men under de senaste åren har tjuvjakten på bland annat noshörning, elefant och tiger ökat i en alarmerande takt. Handeln med hotade arter omsätter idag ofantliga summor och kriminella nätverk tjänar stora pengar till liten risk. Nu har frågan lyfts till högsta politiska nivå och WWF kommer att fortsätta driva på beslutsfattarna att gå från ord till handling!
 


Foto: Martin Harvey


Lönsam handel med mörk baksida

Handeln med vilda djur och växter är en lönsam affär som varje år omsätter många miljarder dollar. WWF stöttar det internationella nätverket TRAFFIC som arbetar med att kartlägga handeln och stoppa illegal sådan.


Varje år säljs flera miljoner vildfångade fåglar, tiotusentals apor, miljontals orkidéer och ett oräkneligt antal andra djur och växter år på den internationella marknaden. De säljs som exotiska husdjur eller blir till pälsar, skor, väskor och skärp. Skelettdelar, gallblåsor, horn, betar och doftkörtlar blir ingredienser i naturmediciner och mat, eller förvandlas till smycken och prydnadsföremål. En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält med tungt beväpnade tjuvjägare som ostört kan härja i industriell skala. Även världens noshörningsarter är utsatta för tjuvjakt och illegal handel.

 År 1973 kom ett antal länder överens om att handel inte får vara orsaken till att vilda djur och växter utrotas. Överenskommelsen heter CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) och kallas även för Washington-konventionen. 

180 länder har skrivit under konventionen som listar cirka 5 000 hotade djurarter och

drygt 29 000 hotade växtarter. Länderna lovar att i nationella lagar förbjuda handeln med de utrotningshotade arterna och att kontrollera handeln för de arter som riskerar att bli utrotade.

 

Mer information om den internationella handeln hittar du här:

TRAFFIC

WWF International

CITES-konventionens webbsida 
 Bli inte en ofrivillig smugglare - tänk på detta!

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av elfenben, koraller eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands.
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap.

Ladda ner WWFs souvenirguide "Köp inte våra liv" 

Läs mer om utländska souvenirer på Jordbruksverkets hemsida


Stoppa jakten på elefant och noshörning

 

Den illegala jakten på elefant och noshörning har ökat kraftigt de senaste åren.

WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet TRAFFIC i en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige samarbetar WWF med resebranschen för att få Thailandsresenärer att inte köpa souvenirer av till exempel elfenben.

Det vita elfenbenet – en nattsvart industri

Senast uppdaterad 2018-03-08

Köp inte våra liv

Många vilda djur- och växtarter hotas i dag av handel där souvenirer är en bidragande del. WWFs broschyr hjälper dig som reser att inte bli en ofrivillig smugglare på resan.

 

Ladda ner broschyren

Stoppa tjuvjakten!

Kampen forstätter. Tillsammans kan vi stoppa tjuvjakten.
Bli Noshörningsfadder.

Utställning: En souvenir för livet

Utställning på Naturhistoriska Riksmuseet. Foto: Sara Ringström / NRM

 

WWF är en av initiativtagarna till den permanenta utställningen ”En souvenir för livet” på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Utställningen handlar om hur illegal handel hotar många växt- och djurarter, och om vad du kan göra för att skydda dem. Flera av föremålen är beslag från Tullverket. 

Följ med familjen Liljekvist på resan

Har du tips om illegal handel?

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:

Närmaste polismyndighet

Telefon: 114 14

Polisens webbsida


Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520
Mer information finns på
Tullverkets webbsida
 
Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även gärna:
Mats Forslund, Världsnaturfonden WWF
Telefon: 070–399 81 63
mats.forslund@wwf.se