Gå till huvudinnehållet

Svartbönburgare med picklad rödlök & kålslaw

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

a-bonburgare

Svartbönburgare med bröd, picklad rödlök, krämig kålslaw, sveciaost och ljummen potatissallad

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från bygd med ärt- och bönodling. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Burgaren

  • Matvete 1 dl
  • Svarta bönor, kokta 5 dl
  • Gul lök 80 g
  • Rapsolja 2 msk
  • Solroskärnor 1 dl
  • Paprikapulver rökt ½ msk
  • Chilipulver ½ msk
  • Barbequesås, rökig sort, 4 msk
  • Panko ströbröd 5 msk
  • Sveciaost 60 g
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • Hamburgerbröd 4 st
  • Salladsblad, skivad tomat och rödlök

Kålslaw

  • Vitkål 120 gram
  • Morot 30 gram
  • Salt 1 tsk
  • Havregurt 2 msk
  • Majonnäs 2 msk
  • Persilja, hackad 2 msk
  • Salt och Vitpeppar

Ljummen potatissallad

  • Potatis, lätt skalad 400 gram
  • Rapsolja 0,5 dl
  • Vitvinsvinäger 1 msk
  • Salladslök, skivad 50 gram
  • Persilja, hackad 2 msk
  • Rosépeppar, grovt stött 1 msk
  • Salt och svartpeppar

Picklad rödlök

  • Rödlök i tunna halvmånar 100 g
  • Ättika 0,5 dl
  • Socker 1 dl
  • Vatten 1,5 dl

Gör så här:

  1. Burgaren: Skölj bönorna och låt dem rinna av väl, gärna på ett papper.
  2. Koka matvete enligt beskrivning, låt rinna av och svalna.
  3. Hacka eller pulsmixa löken fint. Bryn löken i rapsoljan i en panna några minuter. Hacka eller pulsmixa även solroskärnorna och tillsätt sedan löken när den börjat få färg.
  4. När allt är väl brynt tillsätt paprika- och chilipulver. Rör om och efter någon minut. Tllsätt sedan barbequesås och låt den dunsta in. Dra sedan pannan åt sidan.
  5. Mixa matvetet slätt i matberedare, tillsätt svarta bönor och mixa tills bönorna är väl mixade men med en del bitar kvar.
  6. Lägg över smeten i en skål och vänd ner lökmixen och panko. Det skall bli en fast massa.
  7. Forma bollar som väger cirka 150 gram. Olja dem lätt på ytan och forma till burgare. Sätt dem i ett kylskåp tills det är dags för tillagning. TIPS: Om du skall grilla den kan det bli lättare om du låter burgarna vara i ugnen före, så blir de mer fasta.
  8. Tillaga burgarna på medelvärme i rapsolja eller på grillen. Pensla eventuellt på lite extra barbequesås. Låt till sist den skivade osten smälta på toppen.
  9. Kålslaw: Riv morot och strimla kål fint. Blanda dem i en skål salta och låt vila en stund.
  10. Pressa vätska ur grönsakerna. Tillsätt övriga ingredienser rör om och smaka av med salt och vitpeppar.
  11. Ljummen potatissallad: Koka potatis, dela de sedan i stora bitar. Blanda ihop de med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. TIPS: Om du skall grilla kan du låta potatisen svalna innan du smaksätter. Du kan även göra det till knyten att värma på grillen.
  12. Picklad rödlök: Vispa ihop ättika, socker och vatten, lägg i löken och låt dra. Löken håller sig ett par veckor i kylen.
  13. Servera bönburgaren med hamburgerbröd och önskade grönsaker. Ta några strimlor picklad rödlök och en klick kålslaw och avnjut tillsammans med den ljumna potatissalladen.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologisk lök, potatis, morot, rapsolja, hamburgerbröd och matvete.
Välj svensk eller KRAV-märkt Sveciaost.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 18/08/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se