Gå till huvudinnehållet

Linsbolognese med pasta

  • 4

    Portioner

  • 661

    Energi (kcal/p)

  • 97

    Kolhydrater (gr/p)

  • 23

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Linsbolognese med pasta från Vego i världsklass

Spagetti med köttfärssås är en av Sveriges absolut vanligaste och mest älskade rätter. Det här är ett riktigt bra recept på en växtbaserad träningsversion.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer ursprungligen från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson, omarbetat och förenklat av Helén Sahlstrand
Foto: Helén Sahlstrand
Klimatberäkningen är gjord i Klimato i december 2022
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i december 2022

Bolognese

  • 1 gul ekologisk lök
  • 1 stor ekologisk morot
  • 4 champinjoner (kan uteslutas)
  • En näve torkade soltorkade tomater
  • 2 ekologiska vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tetra krossade tomater ca 400 g
  • 2 msk japansk soja
  • 4 dl vatten
  • 2 tetra gröna linser á 380 g
  • Salt och svartpeppar
  • Ekologisk rapsolja till stekning

Till servering

  • 400 g valfri ekologisk pasta
  • Ev. färsk timjan

Gör såhär

  1. Skala och hacka löken. Riv moroten (behåll skalet på) på den grova sidan av rivjärnet.
  2. Skär champinjonerna i mindre bitar och finhacka de soltorkade tomaterna.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i en stor gryta med rapsolja. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
  4. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt vitlök och timjan i grytan och rör om. Låt steka någon minut så att vitlöken mjuknar.
  5. Häll därefter i krossade tomater, soja, vatten och rikligt med svartpeppar och rör om. Låt koka utan lock i 20 minuter.
  6. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
  7. Spola av linserna med kallt vatten och låt rinna av. När 3 minuter återstår av koktiden för bolognesen häller du i linserna. Rör om och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt och kryddor.
  8. Servera med nykokt pasta och lite färsk timjan om du vill.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, morot, rapsolja och pasta.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 12/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se