För tredje året i rad presenterades i går Årets Hållbara Matbutik i tävlingen White Guide Green. Världsnaturfonden WWF har varit med och tagit fram kriterierna för bedömningen av butikerna i huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik.
Bedömningen grundar sig bland annat på hur butikerna arbetar med sitt eget utbud, hur de hanterar matsvinn och avfall liksom hur de kommunicerar hållbarhetsfrågor ut mot kunderna och sin egen personal. Totalt har närmre 200 matbutiker i hela landet testats och av dessa nominerades 20 butiker i till huvudpriset. Vinnare av tävlingen blev ICA Kvantum Malmborgs Mobilia i Malmö och butiken korades i år på en digital prisutdelning där en rad olika priser inom hållbarhet för butiker delades ut inom tio kategorier.
Motiveringen bakom vinsten löd ”En butik med en chef som driver ett enastående hållbarhetsarbete både framför och bakom kulisserna – och som gett sig sjutton på att lotsa kunderna ombord på det gröna tåget.”
– Det finns så mycket som matbutiker kan göra för att hjälpa människor till bra matval i vardagen. Här ser vi några riktiga hjältar som arbetar hårt på alla sätt och vis för att maten ska bli mer hållbar, säger Anna Richert, matexpert på WWF.