Gå till huvudinnehållet

Nyheter|14 dec, 2022

Takten måste öka på FN-mötet för att få till en handlingsplan

Åsa Ranung
Åsa Ranung under FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal.

Förhandlingarna på FN-mötet i Montreal om biologiska mångfalden går för långsamt, enligt WWF och många andra organisationer.  WWF frågar Åsa Ranung hur arbetet går.

Du är med i WWFs globala delegation, som observatör under förhandlingarna. Kan du beskriva vad ni gör? 

  Jag och mina kollegor från olika delar av världen följer och bevakar förhandlingarna på plats. Vi för också dialog med regeringsdelegationerna från de olika länderna för att föra fram det vi anser ska vara med i den globala handlingsplanen. Det är viktigt att vi i civilsamhället är på plats och uppmärksammar vad som händer på mötet så att våra beslutsfattare märker att de har världens ögon på sig.  

Totalt deltar nu över 17 000 personer i konferensen och över 800 ackrediterade journalister. 

Hur går förhandlingarna?  

  Just nu är vi i ett kritiskt läge där mycket är uppe för diskussion och där man fortfarande inte enats om många stora frågor. Det är svårt att säga var det kommer att landa. Vi är oroliga över bristen på ambition och att det går alldeles för långsamt. Några stora stötestenar i förhandlingarna som ännu inte är lösta handlar om nivån av skydd och restaurering, liksom formuleringar av mål för hur vi ska ställa om vår produktion och konsumtion så att den blir hållbar och inte förstör naturen. Men det råder även oenighet om hur insatserna ska finansieras och hur man ska följa upp och säkra genomförandet, och hur snabbt målen ska uppnås. 

Vad händer närmsta dagarna? 
  Förhandlingarna fortsätter. Planen är att det ska finnas så färdiga texter som möjligt tills ministrarna kommer hit den 15-17 december, men där är vi alltså inte än. De ska då lösa de återstående knutarna. 

Vad händer vid sidan av förhandlingarna? 

  Vi från WWF deltog tillsammans med tusentals andra personer i ett långt demonstrationståg ”Great March” på Montreals gator, för naturen och människan i helgen.  

Häromdagen arrangerades en manifestation i entrén för att driva på för ett övergripande mål om att stoppa och vända trenden för den biologiska mångfalden senast 2030. 

WWF arrangerar också en rad sidoevent. Bland annat ett om behovet av ett mål om att halvera det globala fotavtrycket från produktion och konsumtion till 2030.

WWFs ”Gigant Jenga tower”, ska påminna alla om den överhängande risken för ekosystemkollaps.

Tror du att man når ett avtal? 
  Vi menar ju att det här är sista chansen att säkra en ambitiös global plan för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald senast 2030. Så oron är stor, men vi hoppas verkligen att regeringarna ska lyckas enas, så att alla länder tillsammans kan börja vända den här naturkrisen. Vi som är på plats från WWF gör allt vi kan för att det ska lyckas! 

Great March i Montreal.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 14/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se