Gå till huvudinnehållet

Nyheter|03 dec, 2021

Vilken julgran är bäst för miljön?

julgranwebb

Julen närmar sig med minusgrader och glittrande ljus och för många är det dags att bestämma vilken gran man vill ha. Men vilken gran är bäst ur ett miljöperspektiv? WWF guidar dig genom den snåriga granskogen

–Om du har möjligheten är det bästa för miljön att hugga en svensk gran, så kallad rödgran, i sin närmiljö i egen eller med tillstånd i annans skog. Nästbäst är att köpa en närodlad, ekologisk gran. Dessa är mer miljövänliga än till exempel en plastgran, säger Peter Roberntz, senior skogsrådgivare på WWF.

Problemet med julgranar som inte är ekologiskt odlade är att de ofta är besprutade med stora mängder bekämpningsmedel som kan vara skadliga för naturen. Men hittar du inte en ekologiskt odlad gran, så försök ändå hitta en närodlad gran.

Och vill du hugga ditt julträd i skogen själv kom ihåg att undvika onödigt långa bilresor och be alltid markägaren om lov.

Allra sämst för miljön är plastgranen, även om man planerar att använda den i flera år. De tillverkas oftast i Asien och består av farlig PVC-plast. Plastgranar transporteras dessutom flera tusen mil till Sverige, vilket påverkar miljön väldigt negativt.

– Men har man redan köpt en plastgran är det förstås allra bäst för miljön att fortsätta använda den i stället för att hugga ner fler granar, avslutar Peter Roberntz.

Faktaruta:

Visste du att en julgran som vuxit i tio år har lagrat in cirka elva kilo koldioxid? När julen är slut återvinns de som energi i värmeverk. Plastgranar ger också energi när de eldas upp, men eftersom de är gjorda på råolja ökar de utsläppen av växthusgaser.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 16/12/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se