Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 jun, 2020|Pressmaterial

Många läckerheter att lägga på grillen i sommar

Det är sommar och grilltider. Men vad ska vi lägga på grillen istället för, eller utöver, köttet? Världsnaturfonden WWF ser en trend i att allt fler människor byter ut köttet på tallriken mot ost, grönsaker, vegetarisk färs med mera. Här kommer några förslag inför en lyckad grillkväll.

Det finns mnga goda grnsaker att lgga p grillen i sommar
Att lägga mindre portioner kött på grillen och öka mängden grönt är ett enkelt sätt att göra middagen mer hållbar och minst lika god. Foto:Pixabay

Eldost, grillost och liknande svenska alternativ till cypriotisk halloumi har fått ett uppsving efter förra sommarens larm från WWF.

Förra sommaren varnade WWF i media för att det kan finnas utmaningar med cypriotisk halloumi, vad gäller djurvälfärd, den biologiska mångfalden och att det används en stor del antibiotika i lantbruket generellt.

Halloumi fick rött ljus i WWFs konsumentguide för kött och ost i höstas. Men nu ett år senare har allt fler har fått upp ögonen för de svenska varianterna med svensk mjölkråvara. De är nu lättare att hitta i butik.

– Det är roligt att lokala grillostar inte bara säljs i gårdsbutiker och REKO-ringar utan även dyker upp hos de större livsmedelskedjorna. Extra roligt var det att få höra att eldost kom med i Institutet för språk och folkminnens nyordlista förra året, säger Sofia Nordlund, projektledare för Vegoguiden och Köttguiden på WWF.

Men hon betonar att WWF inte menar att alla måste bli vegetarianer.

– Djuren har en naturlig plats i odlingssystemet. ”Mindre men bättre” är med i vårt huvudbudskap såväl för kött och ost. Om du grillar kött välj gärna svenskt certifierat eller Krav-märkt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden, fortsätter Sofia Nordlund.

De senaste åren har en mängd vegetariska alternativburgare börjat säljas i affärerna, vilket ökar utbudet för den som vill äta vegetariskt.  Det är bra att det finns flera val när grillsäsongen kommer. Vegoburgare är ofta gjorda på importerad soja och den förbrukningen är inte ett problem på samma sätt som den stora sojaförbrukningen till djurhållningen. Men det går också fint att göra egna burgare på bönor eller kikärter, för att nämna ett par exempel.

Ett annat förslag är att lägga grönsaker på grillen, några som passar väldigt bra är majskolvar, zucchini, lök eller kål. Om man vill ha med rotfrukter och potatis kan man förkoka dem och lägga dem på grillen för den goda smaken.

– Som alltid är det tillbehören som gör det. Man kan exempelvis göra hummus på gröna ärtor eller kikärtor och tzatziki på ekologisk yoghurt, närodlad gurka och vitlök, fortsätter Sofia Nordlund.

I början av oktober ska Världsnaturfonden presentera en helt ny konsumentguide: Vegoguiden, som har tagits fram i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet SLU. Där kan du hitta olika vegetariska alternativ och se vad som är riktigt bra att välja och vad som kan vara klokt att äta lite mindre mängder av.

Guiden ska bli ett verktyg som hjälper konsumenter och människor som arbetar med mat att göra bättre, mer informerade val av vegetabilier. WWF ger ut Köttguiden och Fiskguiden, som är upplagda på liknande sätt, men som bedömer delvis andra hållbarhetsaspekter.

FAKTA Vad är skillnaden på de ”gnissliga" ostarna halloumi, grillost och eldost?

Halloumi: Halloumi är ett varumärkesskyddat namn och är alltid gjord på mjölk från Cypern. Den består av get och/eller fårmjölk med eller utan inblandning av komjölk.

Eldost: Föreningen Svenska gårdsmejerister gör en variant som heter eldost, tillverkad på svenska råvaror. Ett 50-tal av föreningens 125 medlemmar tillverkar i dag eldosten. Den kan köpas direkt från gårdarna, utvalda delikatessbutiker och kan även finnas till försäljning hos de större livsmedelskedjorna. Den kan tillverkas på en blandning av ko- get- eller fårmjölk, eller på bara en av sorterna.

Grillost och stekost: Generella namn på liknande ostar som kan vara tillverkade av olika sorters mjölk och ha olika ursprung. Titta efter grillost med svenskt ursprung så vet du att djuren har betat, att antibiotika används ansvarsfullt och att sojan i fodret inte bidrar till avskogning i känsliga områden.
Källa: Köttguiden WWF

Grillbestämmelser

 •  Många kommuner avråder nu från att grilla i skog och mark utan endast på iordningställda grillplatser och på villatomter i alla former av grillar, eftersom det är torrt i marken.
 • Läs om aktuellt eldningsförbud på din kommuns, länsstyrelses eller räddningstjänsts webbplats.

Gröna grilltips
Grilla mer grönt – minska på köttet

 • Grilla mer hållbart genom att lägga mindre portioner kött på grillen och öka på mängden grönt.
 • Välj svenskt certifierat naturbeteskött eller KRAV-märkt som håller landskapet öppet om du väljer att äta kött.
 • Satsa mer på grönsaker, röror och tillbehör och se köttet som krydda.
 • Blanda gärna sött, salt och syrligt  och jobba med kontraster – blanda grönsaker som vuxit under jord med dem som vuxit ovan jord, som exempelvis rotselleri med zucchini.
 • Håll utkik efter WWFs konsumentguider Fiskguiden och Köttguiden som du kan ladda ner som appar. Läs mer om Vego i världsklass och den kommande Vegoguiden här.

Grilla på miljövänligt sätt

 • Välj miljömärkt kol eller briketter, leta efter FSC-märkning.
 • Byt även tändvätskan som släpper ut koldioxid mot tändpapper med stearin. Använd eltändare som inte ger koldioxidutsläpp.
 • Engångsgrillar får inte användas i skog och mark.
 • Sätt lock på kastrullen när du kokar färskpotatisen och använd vattenkokare som drar hälften så mycket energi som en spisplatta.

Har du frågor? Kontakta:
Pressjouren: 08-54657500 eller mejla till press@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se