Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|02 aug, 2017|Pressmaterial

Overshoot Day: Jordens resurser slut redan 2 augusti

”Earth Overshoot Day” infaller rekordtidigt igen och redan 2 augusti har mänskligheten gjort av med årets budget av förnybara resurser. Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande. Koldioxidutsläppen orsakar hela 60 procent av vårt fotavtryck.

– Overshoot Day är en påminnelse om att jobbet långtifrån är gjort. Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det är en ekvation som definitivt inte går ihop. Politiker, företag och finansaktörer i alla länder måste agera avsevärt snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Overshoot Day inträffar i år en dag tidigare än 2016. Under resten årets fem månader lever vi över våra tillgångar, visar beräkningarna som gjorts av WWFs samarbetspartner Global Footprint Network..

Överbelastningen av ekosystemen leder till avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidhalt. 2016 var det varmaste året hittills.

Fram till 1970-talet levde jordens befolkning globalt sett inom ramarna för en planet. Men på drygt fyra decennier har Overshoot Day flyttat från december till augusti.

– Förutom omställningen till en fossilfri ekonomi behöver vi bland annat halvera matsvinnet och köttkonsumtionen och uppnå en mer hållbar konsumtion. Det är positivt att vi har ett internationellt klimatavtal och många städer och företag går i rätt riktning, men många fler måste följa efter, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Parisavtalets mål om att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader kräver nära nollutsläpp senast 2050. Stora förändringar måste ske före 2020.

–Ett steg i rätt riktning är att koldioxidutsläppen de senaste tre åren faktiskt planat ut trots ekonomisk tillväxt. Vi måste nu fortsätta och kraftigt förstärka trenden bort från fossila bränslen. För att bromsa klimatförändringarna till väl under 2 grader måste vi halvera utsläppen vart tionde år framöver, säger Stefan Henningsson.

Global Footprint Network lanserar tillsammans med ett 30-tal partners #movethedate för att uppmuntra alla att minska sina fotavtryck.

Om alla privatpersoner och samhällsaktörer hjälps åt och flyttar fram Overshoot Day 4–5 dagar per år, vilket är fullt möjligt, kan vi nå målet att leva på EN planet till 2050.

Fakta:

Overshoot Day beräknas utifrån 4 faktorer (statistik från Global Footprint Network)

  •  hur mycket vi konsumerar
  •  hur effektivt produkterna tillverkas
  •  befolkningsstorlek
  •  hur mycket resurser naturen kan återskapa

OBS! Datum från tidigare år justeras i efterskott när beräkningsmetoden uppdateras, se lista nedan:

Overshoot Day – historik

2 augusti 2017

3 augusti 2016

4 augusti 2015

4 augusti 2014

5 augusti 2013

6 augusti, 2012

5 augusti 2011

23 september 2001

11 oktober 1991

12 november 1981

21 december 1971

Läs mer på: http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/det-har-kan-du-gora/1609668-det-har-kan-du-gora-klimat

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/klimatkalkylatorn/1692363-berakna-din-miljopaverkan-med-klimatkalkylatorn

http://www.overshootday.org/newsroom/past-earth-overshoot-days/

Bilder kan laddas ner på wwf.se/pressrum

För frågor, kontakta:

Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 070-579 92 91

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-654515

Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck, mobil: 070-885 51 85,

carina.borgstrom-hansson@wwf.se

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se