Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|04 apr, 2023|Pressmaterial

Rekordstort intresse för WWFs och SEIs Klimatkalkylator: nu nära 1 miljon användare

Intresset för klimatfrågan är stort och nu har närmare 1 miljon svenskar inspirerats att sänka sina utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser med hjälp av WWFs och Stockholm Environment Institutes Klimatkalkylator. Idag släpps en uppdaterad version av Klimatkalkylatorn med adderade frågor, om exempelvis mopedbil, solceller och fritidshus, för att bidra till ännu bättre förståelse för vilken påverkan våra livsstilar har på klimatet.

Cykla i naturen
Att cykla istället för att ta bilen är ett sätt att minska koldioxidutsläppen. Foto: Getty Images

– Det är helt otroligt bra att så många testat sin klimatpåverkan. Det stora intresset för verktyget sänder en tydlig signal till beslutsfattare, företag och politiker om att folket är redo för en omställning och att de måste visa vägen, säger Johan Söderblom, WWFs klimat-, energi- och innovationsexpert.

Klimatkalkylatorn har utvecklats av WWF i samarbete med Stockholm Environment Institute (SEI). Användarna fyller i uppskattningar av sin konsumtion inom olika områden som bostad, mat, resor, prylar och aktiviteter. Resultatet ger en uppskattad siffra på hur stor andel koldioxidutsläpp som kommer från hushållets konsumtion under ett år. För många har resultatet blivit ett uppvaknande. I år pågår en kampanj från Earth Hour till Earth Day den 22 april och då vill vi inspirera ännu fler att gå in och testa sina utsläpp.

Sedan lanseringen i mars 2017, har så många som mellan 150 och 1500 personer testat sig dagligen i Klimatkalkylatorn. Det visar att intresset för klimatet är mycket stort. WWFs senaste årliga Kantar-undersökning ”Klimatbarometern 2022” bekräftar också att det finns ett stort intresse för frågan; sex av tio svenskar tänker på klimatförändringarna en gång i veckan eller oftare, och klimatfrågan ligger på andra plats gällande de samhällsföreteelser man oroar sig mest för. 

– Det är inspirerande att se att vi har användare i alla Sveriges kommuner. Det tyder på att intresset för att förstå den egna klimatpåverkan är utbrett över hela Sverige, säger Katarina Axelsson, forskare på SEI.

Det som i snitt ger högst klimatpåverkan i Klimatkalkylatorn är flygresande, följt av livsmedelskonsumtion, bilåkande och konsumtion av prylar och tjänster. I genomsnitt har de som testat sig i Klimatkalkylatorn ett avtryck på 5,2 ton koldioxidekvivalenter per person och år (klimatpåverkan från offentlig sektor och investeringar tillkommer). 

 

Tips för att minska koldioxidutsläpp i vardagen: 

  • Ät mindre men bättre kött - och ät istället mer proteiner från växtriket, som exempelvis bönor, linser och ärtor. 
  • Släng inte ätbar mat.
  • Dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar, som kläder, möbler och elektronikprodukter. Handla gärna second hand. 
  • Välj klimatsmarta transportsätt som cykel, tåg, kollektivtrafik och elbil när det är möjligt. 
  • Undvik att flyga. 
  • Spara energi i din bostad och var med och hejda klimatförändringarna, samtidigt som du minskar el- och värmeräkningen. 

För mer info kontakta; 

Johan Söderblom, klimatexpert, WWF. johan.soderblom@wwf.se, 0761-153 154

Anna Almberg, presskontakt, WWF. anna.almberg@wwf.se, 0709-81 67 82

Katarina Axelsson, forskare, SEI. katarina.axelsson@sei.org
Ulrika Lamberth, pressansvarig, SEI. ulrika.lamberth@sei.org, 073-801 70 53

För att komma i kontakt med en person eller familj som har inspirerats till en ny livsstil efter att ha testat sig i Klimatkalkylatorn, kontakta Anna Almberg.

Fakta Klimatkalkylatorn: 

Klimatkalkylatorn har utvecklats av Stockholm Environment Institute (SEI) och WWF Sverige. Verktyget ger hjälp att förstå vilken klimatpåverkan den egna livsstilen har och vägleder också till positiv förändring. Med kalkylatorn vill WWF och SEI inspirera så många som möjligt att börja förändra sina vanor i en mer hållbar riktning. Globalt är målet att nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2050. Läs mer här om metoden bakom kalkylatorn. 

 

 

 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 04/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se