© Randall Trent, © DES82 / Shutterstock.com, © Sunil Gopalan, © Tony Heald / naturepl.com, © Seb c’est bien / Shutterstock.com, © Dawn M Carlson, © Triff / Shutterstock.com, © naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF, © Rob Hainer / Shutterstock.com, © Theodore Mattas / Shutterstock.com
  • Steg 1
  • Steg 2
  • Steg 3

BLI WWF-FADDER

1 miljon arter riskerar att försvinna – din hjälp behövs!

Tillbaka Steg 1 / 3

Månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete.

Premie

Faktureringsadress

Sverige

Signera ditt autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Runt hela planeten dör djur och växter i en extrem fart. Läget är akut. På mindre än 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 60 % i genomsnitt*. Ofattbara 1 miljon arter är hotade**. När den biologiska mångfalden minskar rubbas balansen i ekosystemen. Utan fungerande natur kollapsar vår matförsörjning och ekonomi. Vi riskerar så grundläggande saker som ren luft att andas och vatten att dricka. Vi förstör något vi är helt beroende av – men tillsammans kan vi lösa problemen. Naturen och ekosystemen kan återhämta sig och planetens balans bli återställd.

* Visar undersökningar av 16 704 populationer av 4 005 arter vilda ryggradsdjur, mellan 1970 och 2014. Källa: Living Planet Report 2018

**Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Som WWF-fadder får du

elefantmjukis

Elefantmjukis

En elefantmjukis i plysch.

Trubbnoshörning

WWF-magasin

Tidningen WWF Magasin digitalt fyra gånger per år, spännande läsning illustrerad med vackra naturfoton.

Afrikansk elefantflock i rörelse

Wildliferapporten

Wildliferapporten (e-nyhetsbrev) fyra gånger per år med rapportering från WWFs projektledare i fält om konkreta naturvårdsresultat.

Orangutang

WWFs Instagramkonto

Tillgång till WWFs Instagramkonto för faddrar där vi delar bilder, filmer och du får möjlighet att följa oss i vårt viktiga arbete.

Bergsgorilla

Ge bort ett fadderskap

Den perfekta presenten till den som har allt – ge bort ett fadderskap för att rädda utrotningshotade djur! Ge bort en gåva som gör skillnad!

Läs mer

Hoten

Central Kalimantan (K. Tengah), Kalimantan (Indonesian Borneo),
Förstörda livsmiljöer

Naturens livsmiljöer är en ömtålig väv av en mångfald växt- och djurarter, där varje enskild art har sin givna plats. Det behövs inte mycket för att förstöra livsmiljöerna för många arter och det är nästan alltid vårt sätt att leva som ligger bakom förstörelsen.

Elfenben som bränns
Ohållbar jakt och illegal djurhandel

Under de senaste åren har tjuvjakten på elefant, noshörningar och tigrar ökat i alarmerande takt. Handeln med hotade arter omsätter idag ofantliga summor och kriminella nätverk tjänar stora pengar till liten risk. Men allt fler beslag av till exempel elfenben har eldats upp.

Ilulissat, Grönland
Klimatförändringar

Klimatförändringens effekter på jorden tar sig allt fler uttryck – från naturkatastrofer som orkaner, skyfall, torka, översvämningar och uppvärmning av världshaven till alarmerande minskning av istäcket i Arktis. Bara någon enstaka grads ökning av den globala temperaturen har förödande effekter på jordens arter.

Luftföroreningar
Föroreningar

Kemikalier, industriutsläpp, avfall och förbränning av kol, gas och olja är bara några av de källor till föroreningar som förgiftar vår miljö, på land och till havs. Plasten i världshaven har blivit dödsfällor för både fiskar och sköldpaddor som svälter ihjäl när deras magar är fyllda av osmältbara plastsopor.

Medan du sov…

… flydde en orangutangfamilj uppåt i träden, medan stammarna sågades av och fälldes runtomkring dem. På gigantiska åkermarker utan naturliga ängsväxter letade bin förgäves efter mat, innan de segnade ner och dog av svält. Och i savannens gryning smög sig tjuvjägare med gevär fram mot en försvarslös elefant.

00:46 Orangutang
Medan du sov…

… flydde en orangutangfamilj uppåt i träden, medan stammarna sågades av och fälldes runtomkring dem. På gigantiska åkermarker utan naturliga ängsväxter letade bin förgäves efter mat, innan de segnade ner och dog av svält. Och i savannens gryning smög sig tjuvjägare med gevär fram mot en försvarslös elefant.

Vad gör WWF

Skogsvaktare i Bhutan

Stoppar tjuvjakt och illegal handel

WWF har sedan 1970-talet arbetat med att stoppa tjuvjakten och den illegala handeln med vilda djur och växter. Handeln med hotade arter, som noshörning, elefant och tiger, omsätter idag ofantliga summor och kriminella nätverk tjänar stora pengar till liten risk. WWF fortsätter att driva på beslutsfattarna att gå från ord till handling!

Grodor i vattnet vid ön Björn, Östersjön, Sverige

Återskapar förstörda ekosystem

Skogar, hav, sjöar och landområden över hela världen har blivit förstörda av människors påverkan och den utvecklingen måste stoppas. Friska och fungerande ekosystem är helt avgörande för allas vår framtid och det gäller alla växter, insekter och djurarter. WWF arbetar intensivt med att återskapa förstörda ekosystem för en bättre framtid.

Inventering i Björns skärgård

Skapar fler och bättre förvaltade skyddade områden

Nationalparker och andra skyddade naturområden, till exempel naturreservat eller Natura 2000-områden, är helt avgörande för att skydda en mångfald av arter och WWF efterlyser politiska krafttag. I Sverige har vi idag (2019) 30 nationalparker på ca 7 000 kvm som täcker 13 procent av landytan. Sveriges marina skyddade områdena täcker bara 5 procent av vårt havsområde.

Skogsskövling i Bolivia

Bekämpar överfiske och skogsskövling

Överfiske, bifångster och föroreningar hotar världens alla hav och dess arter. Skogar skövlas och förvandlas till utarmade, artfattiga marker. Skogens och havens alla arter blir allt färre och får allt mindre livsutrymme, en utveckling som måste stoppas. WWF arbetar intensivt på fältet och i maktens korridorer med att stoppa skövlingen och vända utvecklingen.

Sköldpadda som fastnat i fiskenät

Politisk påverkan

Våra folkvalda politiker är de makthavare som genom sina beslut styr Sveriges och vår framtid. Oavsett vilken regering vi har, så måste miljön vara i fokus. Utrotning av växter och djur, miljöförstörelse, skogsskövling, föroreningar av naturen och haven har ingen rösträtt men behöver vår hjälp, i dag, i morgon och i framtiden. Det vet vi på WWF och det kämpar vi för, varje dag.

Nedgången och förlusten av vilda djur och växter har nått farliga nivåer. Nu måste vi vända kurvan uppåt för biologisk mångfald. Utan fungerande och friska ekosystem, som förser oss med jord, luft, vatten och hav, blir vi alla förlorare.

Vicki Lee Wallgren Chef för WWFs arbete med skog och arter

Så används din gåva

60%

Går till WWFs naturvårdsarbete

20%

Går till skydd av elefant och noshörning

10%

Går till WWFs klimatarbete

10%

Går till insamling & administration

Förutom de pengar som går direkt till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna går en del medel till att särskilt skydda elefant och noshörning. Tack för ditt stöd för en levande planet!

Vanliga frågor

Hur blir jag månadsgivare / fadder?

Tack för att du vill stödja vårt arbete! Du kan välja mellan nio olika fadderskap. Just regelbundenheten i din gåva har stor betydelse. Den bidrar till ett starkare WWF som kan fortsätta arbeta på bred front. Här hittar du all info om hur du anmäler dig.

Vad innebär det att bli fadder hos Världsnaturfonden WWF?

Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft. Som fadder blir du en symbolisk fadder för till exempel tigern. Då får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för tigern och skydda andra utrotningshotade arter. Ditt stöd används direkt till att stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Läs mer om våra olika fadderskap.

Är det någon uppsägningstid eller bindningstid?

Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår givarservice eller din bank.

Hur ger jag ett fadderskap i present?

Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.

Hur ändrar jag mitt månadsbelopp?

Du kan närsomhelst ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår givarservice.

Fler sätt att stödja

Kolibri
WWFs givarservice

Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor

Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se

Elefant (Loxodonta africana)

Hjälp oss stoppa utrotningen
– bli fadder!

Bli WWF-fadder

Senast ändrad: 2019-09-13

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se