Gå till huvudinnehållet
elefant stoppa utrotningen

STOPPA TJUVJAKTEN

Hotade arter drabbas av hänsynslös tjuvjakt.

 

BLI FADDER

 

Djur tjuvjagas dagligen för sitt skinn eller andra kroppsdelar.

Illegal jakt beräknas omsätta nästan 125 miljarder kronor per år globalt och den cyniska handeln hittar ständigt nya vägar.

Länder som Kina, USA och Storbritannien har förbjudit handel med elfenben från elefant. Det ”nya elfenbenet” består av fågelnäbbar och flodhästtänder.

I skydd av den täta djungeln smyger tjuvjägare på elefanthonor och deras kalvar. Den asiatiska elefantens försvinnande sker i det tysta. Kampen mot den illegala jakten och handeln inte över. Djur dödas dagligen för sitt speciella skinn eller andra kroppsdelar. Afrikas elefanter och noshörningar är hårt ansatta och de senaste beräkningarna pekar på att 20 000 elefanter dödas varje år. 

Tjuvjägare hugger av hornet på noshörningen och lämnar den att dö. DEn här noshörningen överlevde mirakulöst.

Vad är tjuvjakt?

Tjuvjakt syftar på illegal jakt av djur. Elefanter, noshörningar, tigrar och andra utrotningshotade arter utsätts för tjuvjakt varje dag för sina betar, deras unika päls/skinn och andra efterfrågade delar som sedan ofta säljs illegalt som till exempel smycken, prydnader, souvernier och ingredienser i naturmedicin.

Tjuvjakt är idag den fjärde största illegala verksamheten i världen, bara människohandel, droger och vapen är av större intresse av kriminella organisationer. WWF kämpar för att stoppa hela kedjan, från tjuvjakt och smuggling till efterfrågan. Som månadsgivare stöder du WWFs intensiva arbete.

Stöd WWFs arbete för att stoppa tjuvjakten

Hur arbetar WWF för att stoppa tjuvjakten?

  • I fält

    Vi arbetar på plats i fält med att bekämpa tjuvjakten, genom att till exempel anställa fler parkvakter och ge dem modern och effektiv utrustning.

  • Utbildning

    Vi jobbar i mer än 100 länder världen över för att informera om tjuvjaktens konsekvenser, och med utbildning för att minska efterfrågan på djurdelar.

  • Politiskt

    Vi förhandlar med regeringar för en skärpt och mer effektiv lagstiftning med strängare straff, allt för att stoppa den illegala handeln med djurdelar.

Vill du vara med och stödja WWFs arbete?

Bli fadder

Portrait of lion,Pakistan

HJÄLP OSS STOPPA TJUVJAKTEN

WWF kämpar för att stoppa hela kedjan, från tjuvjakt och smuggling till efterfrågan. Som månadsgivare stöder du WWFs intensiva arbete för att stoppa tjuvjakten och illegal handel.

Tillsammans är vi världens chans. Bli Planetfadder!

 

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Tjuvjakten är brutal och hänsynslös

Varje natt, varje dag, varje minut kämpar arter för sin överlevnad. Nedan kan du läsa om några exempel på hur planetens vilda djur hänsynslöst drabbas av tjuvjakt för sitt skinn eller andra eftertraktade kroppsdelar.

Myrkotten – världens mest illegalt jagade däggdjur

Myrkottar finns i både Asien och Afrika. Det finns åtta arter totalt, och samtliga är utsatta för tjuvjakt.

De skygga, närsynta myrkottarna är de enda däggdjur som bär fjäll i stället för päls.  Men just denna rustning gör dem till världens mest efterfrågade vara i den illegala handeln med vilda djur. Fjällen används i traditionell kinesisk medicin och anses hjälpa mot allt från hudsjukdomar och feber till bröstcancer. Effekterna har inte kunnat styrkas, fjällen består av vanligt hornämne – samma protein som finns i människonaglar.

Man beräknar att över en miljon myrkottar dödats under de senaste tio åren. Myrkottar räknas idag till världens mest utrotningshotade djurarter. Tillsammans med TRAFFIC arbetar WWF med att försöka stoppa handeln och jakten. Bli Planetfadder

Myrkotten är idag världens mest illegalt jagade däggdjur och det är just fjällen man vill åt.

Flodhästar jagas med handgranater

Flodhästens långa tänder riskerar att bli dess död. I flodernas grunda vatten dödas flodhästar med handgranater. Efterfrågan på flodhästens tänder ökar när det blir brist på elfenben från elefant och nu hotar denna handel och artens framtid.

Flodhästar är extra sårbara, i och med att de minskar i antal även på grund av mänsklig påverkan på de våtmarker de lever i. Stora delar av populationer i centrala och östra Afrika har dessutom skjutits under oroligheter de senaste 50 åren. Arten jagas också illegalt för sitt kött och som hämnd för skador på grödor.

WWF arbetar kraftfullt för att skydda flodhästen. I Östafrika finansierar WWF projekt med hundar, som söker upp och håller kvar tjuvjägare och även hittar vapen som är gömda i djungeln. ​I Selous i Tanzania är WWFs parkvakter och utrustning som drönare ett effektivt skydd. Och beslagen av flodhästtänder går upp tack vare tullkontroller. Bli Planetfadder

Tjuvjägarna slänger in en handgranat eller hemmagjord bomb hos en flock flodhästar, som vilar tätt samman i vatenbrynet. De tar de stora tänderna och lämnar köttet.

Bergsgorillorna fastnar i snaror

Unga gorillor som saknar en hand? Ja, i de dimhöljda bergens skogar finns flera överlevare. Men de flesta djur som fastnar i tjuvjägarnas snaror dör. I Östafrika är snarorna en av de största mördarna av vilda djur. De är ofta ämnade för andra djur, men nyfikna gorillaungar petar på allt…

I bergsgorillans skyddade områden och nationalparker finns räddande parkvakter, som övervakar familjerna och plockar bort tjuvjägarnas snaror. Vi ett tillfälle stoppades ett WWF-team av en gorillahane. Han visste var det lurade en ståltrådssnara, och hindrade människorna från att gå dit. Tyvärr får inte alla samma fina varning.

Utöver tjuvjakt, så hotas bergsgorillorna av människans konflikter med vilda djur, väpnade oroligheter i bergsgorillornas område och av våra sjukdomar. Vi arbetar nära de byar som bor grannar med skogen, med att freda jordbrukets grödor från vilda djur och plantera träd intill odlingarna mot jorderosion. På sikt kan träden bli virke, och det är bättre än att människor går in och avverkar i de skyddade skogarna. Vi hjälper till att hitta nya inkomstkällor kring ekoturism och fördelar med en hållbar användning av naturresurserna.

Målet är att de människor som bor närmast våra fredliga släktingar ska vinna på att bergsgorillorna finns kvar – och förhoppningsvis blir fler.

WWF har arbetat för att bevara och skydda bergsgorillorna i över 40 år. Sedan 1991 bedrivs WWFs arbete genom IGCP (International Gorilla Conservation programme). Det är en koalition som idag består av WWF, Fauna & Flora International (FFI) och Conservation International (CI). Bli Planetfadder

bergsgorilla_medium_ww230114
Snaror är det största hotet för bergsgorillan i Östafrika.

Myanmars elefanter flås för sitt skinn

Efterfrågan på elefantskinn ökar kraftigt, och i Myanmar är läget för elefanterna akut. Jakten på elfenben är inriktad på hanar med betar, men efterfrågan på skinn gör att man nu även dödar honor och deras kalvar. Elefanterna skjuts med förgiftade pilar och dör en utdragen död innan de flås. 

Handeln med elefantskinn är inte ny, men det är däremot omfattningen. Skinnet används till smycken eller som ”mediciner” utan vetenskapligt bevisad effekt. För några decennier sedan fanns det tiotusentals vilda elefanter i Myanmar. I dag tror man att de kan vara så få som 1 400 kvar. 

WWF samarbetar med Myanmars regering för att specialutbilda parkvakter och var med när landets regering tog fram aktionsplanen Myanmar Elephant Conservation Action Plan. Planen omfattar bland annat tjuvjakt, handel med elefantdelar och hur elefanternas livsområden kan bevaras, men även illegalt infångande och hantering av landets arbetande elefanter.  Se filmerna och läs mer om den tysta tjuvjakten i Myanmar. Bli Planetfadder

Asiatisk elefant (Elephas maximus) i djungeln i Myanmar
För några år sedan rapporterades det om ett vidrigt hot mot Myanmars sista vilda elefanter – handeln med så kallade blodspärlor. Dessa pärlor tillverkas av elefanternas underhudsfett och används till halsband, armband och andra smycken.
Parkvakt med kikare i solnedgången och noshörningar i bakgrunden

WWFs arbete för att stoppa tjuvjakten gör skillnad

Vi kan se att tjuvjakten minskar i områden där WWF utbildat och anställt fler parkvakter. Kamerafällor och GPS-märkning har dessutom gjort övervakningen effektivare. Allra viktigast är samarbetet med lokalbefolkningen – utan deras stöd kan vi inte lyckas. WWF hjälper bland annat omvända tjuvjägare genom att till exempel hitta andra försörjningssätt än att sälja djurdelar. Det finns hopp – men mycket mer behöver göras och vi behöver din hjälp. Tillsammans är vi världens chans!

Stöd WWFs arbete för att stoppa tjuvjakten

AI-teknik för att rädda djur från tjuvjakt

WWFs naturvårdare tar nu hjälp av AI-teknik för att skydda djur som är utsatta för tjuvjakt. Från tidigare insamlad data räknar algoritmen ut i vilka områden det är mest sannolikt att tjuvjägare lagt ut snaror. När tekniken testades i Srepok Wildlife Sanctuary i Kambodja så hittades under en månad fem gånger så många snaror och fällor än normalt. Testet hade därmed räddat många djur från allvarliga skador eller en plågsam död. Tekniken har utvecklats i ett samarbete med University of Southern California och nu ska den förhoppningsvis kunna spridas till omkring 600 nationalparker i världen.

Se filmen här nedan.

Startbild AI

Dela gärna:

Senast ändrad 28/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se