Afrikansk elefant

Stoppa utrotningen

NYA ARTER DRABBAS AV HÄNSYNSLÖS TJUVJAKT

Länder som Kina, USA och Storbritannien har förbjudit handel med elfenben från elefant. Illegal jakt beräknas omsätta nästan 125 miljarder kronor per år globalt och den cyniska handeln hittar ständigt nya vägar. Det ”nya elfenbenet” består av fågelnäbbar och flodhästtänder.

I skydd av den täta djungeln smyger tjuvjägare på elefanthonor och deras kalvar. Den asiatiska elefantens försvinnande sker i det tysta.

MYANMARS ELEFANTER flås för sitt skinn

Efterfrågan på elefantskinn ökar kraftigt, och i Myanmar är läget för elefanterna akut. Jakten på elfenben är inriktad på hanar med betar, men efterfrågan på skinn gör att man nu även dödar honor och deras kalvar. Elefanterna skjuts med förgiftade pilar och dör en utdragen död innan de flås. 

Handeln med elefantskinn är inte ny, men det är däremot omfattningen. Skinnet används till smycken eller som ”mediciner” utan vetenskapligt bevisad effekt. För några decennier sedan fanns det tiotusentals vilda elefanter i Myanmar. I dag tror man att de kan vara så få som 1 400 kvar. 

WWF samarbetar med Myanmars regering för att specialutbilda parkvakter och var med när landets regering tog fram aktionsplanen Myanmar Elephant Conservation Action Plan. Planen omfattar bland annat tjuvjakt, handel med elefantdelar och hur elefanternas livsområden kan bevaras, men även illegalt infångande och hantering av landets arbetande elefanter.  Se filmerna och läs mer om den tysta tjuvjakten i Myanmar.

 

Hjälp oss att rädda hotade arter.

Bli fadder

Flodhästens långa tänder riskerar att bli dess död

I flodernas grunda vatten dödas flodhästar med handgranater. Efterfrågan på flodhästens tänder ökar när det blir brist på elfenben från elefant. 

Flodhästtänder har använts som elfenben i konsthantverk i flera tusen år, men nu ökar denna handel och hotar arterns framtid.

Flodhästar är extra sårbara, i och med att de minskar i antal även på grund av mänsklig påverkan på de våtmarker de lever i. Stora delar av populationer i centrala och östra Afrika har dessutom skjutits under oroligheter de senaste 50 åren. Arten jagas också illegalt för sitt kött och som hämnd för skador på grödor.

WWF arbetar kraftfullt för att skydda flodhästen. I Östafrika finansierar WWF projekt med hundar, som söker upp och håller kvar tjuvjägare och även hittar vapen som är gömda i djungeln. ​I Selous i Tanzania är WWFs parkvakter och utrustning som drönare ett effektivt skydd. Och beslagen av flodhästtänder går upp tack vare tullkontroller.

Näshornsfågeln minskar i rasande fart

På marknader i Kina säljs nytillverkade prydnadsföremål skapat av näshornsfågelns näbb. 

Hjälmnäshornsfågeln håller på att drivas till utrotning till följd av en intensiv illegal jakt. På bara några år har antalet fåglar minskat drastiskt.

Fågeln är lätt att jaga, eftersom den låter mycket och är relativt stor. Näbben säljs för flera gånger priset av elfenben på den kinesiska svarta marknaden och kallas ”det röda elfenbenet”. Den är populär till prydnadsföremål, eftersom näbben är mjukare än elfenben, och därmed lättare att bearbeta. 

Tillsammans med TRAFFIC arbetar WWF med att försöka stoppa handeln och jakten.

Tjuvjakt och illegal handel hotar många arter

Kampen mot den illagala jakt och handel med hotade arter är inte över. Djur dödas dagligen för sitt speciella skinn ellera andra kroppsdelar. Afrikas elefanter och noshörningar är hårt ansatta och de senaste beräkningarna pekar på att 20 000 elefanter dödas varje år. 

WWF bekämpar tjuvjakten konkret på plats och långsiktigt med allt från specialutbildade parkvakter till samarbeten med regeringar och organisationen TRAFFIC.

 Hjälp oss att stoppa utrotningen.

Bli fadder

DJUREN BEHÖVER DIN HJÄLP

Livet på planeten hotas. De flesta djur påverkas på flera sätt av människans framfart – av förstörda livsmiljöer, klimatförändringar, föroreningar, tjuvjakt och rovfiske.

Läs om några av de hotade arter WWF arbetar för att rädda.

UPPROP! SKRIV PÅ FÖR ATT RÄDDA EUROPAS SÖTVATTEN.

Flera länder vill försvaga lagarna som skyddar Europas viktiga sötvattenkällor. Det vore katastrofalt.  EU-komissionen ska nu utvärdera EUs vattenpolitik och allmänheten har ombetts att tycka till. WWF har tillsammans med Sportfiskarna och Älvräddarna skrivit ett färdigt svar. Skriv på uppropet ocoh hjälp oss att rädda våra sötvatten!

  AGERA FÖR VÅRA SÖTVATTEN 

ALLA KAN HJÄLPA TILL

Vår livsstil påverkar livet på jorden på olika sätt, både nära oss och långt borta. Det finns mycket du kan göra själv i din vardag för att bidra till en levande planet.

Det här kan du göra

 

Tillsammans kan vi stoppa utrotningen och bevara den biologiska mångfalden.

Bli fadder Skänk en gåva

Senast ändrad: 2019-02-20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se