Gå till huvudinnehållet

Stoppa utrotningen

Nya arter drabbas av hänsynslös tjuvjakt

 

Bli fadder

 

Djur dödas dagligen för sitt skinn eller andra kroppsdelar.

Länder som Kina, USA och Storbritannien har förbjudit handel med elfenben från elefant. Illegal jakt beräknas omsätta nästan 125 miljarder kronor per år globalt och den cyniska handeln hittar ständigt nya vägar. Det ”nya elfenbenet” består av fågelnäbbar och flodhästtänder.

I skydd av den täta djungeln smyger tjuvjägare på elefanthonor och deras kalvar. Den asiatiska elefantens försvinnande sker i det tysta. Kampen mot den illegala jakten och handeln inte över. Djur dödas dagligen för sitt speciella skinn eller andra kroppsdelar. Afrikas elefanter och noshörningar är hårt ansatta och de senaste beräkningarna pekar på att 20 000 elefanter dödas varje år. 

 

Myrkott

MYRKOTTEN – ETT AV VÄRLDENS MEST HOTADE DÄGGDJUR

Myrkottar finns i både Asien och Afrika. Det finns åtta arter totalt, och samtliga är utsatta för tjuvjakt.

De skygga, närsynta myrkottarna är de enda däggdjur som bär fjäll i stället för päls.  Men just denna rustning gör dem till världens mest efterfrågade vara i den illegala handeln med vilda djur.

Fjällen används i traditionell kinesisk medicin och anses hjälpa mot allt från hudsjukdomar och feber till bröstcancer. Effekterna har inte kunnat styrkas, fjällen består av vanligt hornämne – samma protein som finns i människonaglar. Man beräknar att över en miljon myrkottar dödats under de senaste tio åren. Myrkottar räknas idag till världens mest utrotningshotade djurarter.

Tillsammans med TRAFFIC arbetar WWF med att försöka stoppa handeln och jakten.

STOPPA UTROTNINGEN.

BLI FADDER

Så farligt är det att vara flodhäst

Flodhästens långa tänder riskerar att bli dess död. I flodernas grunda vatten dödas flodhästar med handgranater. Efterfrågan på flodhästens tänder ökar när det blir brist på elfenben från elefant och nu hotar denna handel och artens framtid.

Flodhästar är extra sårbara, i och med att de minskar i antal även på grund av mänsklig påverkan på de våtmarker de lever i. Stora delar av populationer i centrala och östra Afrika har dessutom skjutits under oroligheter de senaste 50 åren. Arten jagas också illegalt för sitt kött och som hämnd för skador på grödor.

WWF arbetar kraftfullt för att skydda flodhästen. I Östafrika finansierar WWF projekt med hundar, som söker upp och håller kvar tjuvjägare och även hittar vapen som är gömda i djungeln. ​I Selous i Tanzania är WWFs parkvakter och utrustning som drönare ett effektivt skydd. Och beslagen av flodhästtänder går upp tack vare tullkontroller.

STOPPA UTROTNINGEN.

Bli fadder

 

 

 

MYANMARS ELEFANTER
flås för sitt skinn

Efterfrågan på elefantskinn ökar kraftigt, och i Myanmar är läget för elefanterna akut. Jakten på elfenben är inriktad på hanar med betar, men efterfrågan på skinn gör att man nu även dödar honor och deras kalvar. Elefanterna skjuts med förgiftade pilar och dör en utdragen död innan de flås. 

Handeln med elefantskinn är inte ny, men det är däremot omfattningen. Skinnet används till smycken eller som ”mediciner” utan vetenskapligt bevisad effekt. För några decennier sedan fanns det tiotusentals vilda elefanter i Myanmar. I dag tror man att de kan vara så få som 1 400 kvar. 

WWF samarbetar med Myanmars regering för att specialutbilda parkvakter och var med när landets regering tog fram aktionsplanen Myanmar Elephant Conservation Action Plan. Planen omfattar bland annat tjuvjakt, handel med elefantdelar och hur elefanternas livsområden kan bevaras, men även illegalt infångande och hantering av landets arbetande elefanter.  Se filmerna och läs mer om den tysta tjuvjakten i Myanmar.

STOPPA UTROTNINGEN.

Bli fadder

WWF GÖR SKILLNAD

Genom tusentals projekt i över 100 länder – inom allt från naturvård till klimatsmarta energilösningar – kämpar vi för arter, livsmiljöer och en hållbar användning av jordens resurser. Vi förhandlar med regeringar och pressar politiker. Vi gör det tillsammans med miljontals människor över hela planeten – och vi blir allt fler som agerar.

Som månadsgivare stöder du WWFs intensiva arbete. Ditt engagemang gör skillnad.
STOPPA UTROTNINGEN.

Bli fadder

DJUREN BEHÖVER DIN HJÄLP

Livet på planeten hotas. De flesta djur påverkas på flera sätt av människans framfart – av förstörda livsmiljöer, klimatförändringar, föroreningar, tjuvjakt och rovfiske.

havssköldpadda
Klimatkrisen
Havssköldpaddor föder färre hanar i värme

Läs här

flodhäst
Överexploatering
”Det nya elfenbenet”

Läs här

sumatranoshörning
Förstörda livsmiljöer
Nu hotas sumatranoshörningarnas skogar

Läs här

Tillsammans kan vi stoppa utrotningen – för en levande planet.

Bli fadder Skänk en gåva Läs mer

Dela gärna:

Senast ändrad 02/11/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se