Summering
Ta med en smörgås till klassrummet. Fundera över varifrån de olika ingredienserna kommer, gör en bildserie och rita in på en karta.
Att lära sig mer om olika livsmedels väg från jord till bord.
Att öka sin medvetenheten om hur våra vardagliga val har betydelse för miljön.
Grupp 1
– Var kommer osten ifrån? Tänk i flera led, affären, grossisten, mejeriet, djuruppfödaren och så vidare.
– Hur har mjölken till osten producerats? Kan vi veta något om djurets levnadsvillkor?
Grupp 2
– Var kommer skinkan ifrån? Affären, grossisten, charkuteristen, djuruppfödaren, fodertillverkaren och så vidare.
– Hur har köttet till skinkan producerats? Kan vi veta något om djurets levnadsvillkor?
Grupp 3
– Vad finns i brödet?
– Var kommer mjölet i brödet ifrån? Butiken, grossisten, bageriet, kvarnen och så vidare.
Grupp 4
– Vad innebär ett miljömärke för en vara? Läs om olika miljömärkningar som KRAV och Fairtrade med flera.
– Är smörgåsens olika delar miljömärkta eller skulle de kunna vara det?
Senast ändrad 12/11/20