Gå till huvudinnehållet

Framtidsätarna

Summering
Synliggör möjliga globala utmaningar som eleverna kommer få uppleva i framtiden.
framtidsatarna
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att synliggöra och konkret ta sig an globala utmaningar som eleverna kommer få uppleva i framtiden.

Det här behövs

  • Råvaror från tallriksmodellen (riktiga bilder eller ritade)

Livsmedelsverkets tallriksmodell för en person som äter enligt rekommendationerna, april 2020

Bakgrundshistoria

Året är 2050. Befolkningen på jorden har växt till 10 miljarder, så kloka beslut, smart teknik och en förändrad kost har lett till att odlingsmarken räcker och hälsan har förbättrats. Foderproduktionen har nästan helt övergått till odling av en rad nya grönsaker, frukter och rotfrukter. 

 

Gör så här

  1. Alla människor på planeten behöver få möjligheten att äta sig mätta. Samtidigt måste vi hålla oss inom planetens gränser. Fakta och inspiration finns på One Planet Plate.
  2. Berätta bakgrundshistorien här bredvid för eleverna.
  3. Dela in eleverna i små grupper och be dem att föreställa sig en tom middagstallrik och svara på frågorna:
    – Vilka ingredienser vill ni fylla den med? Motivera era val.
    – Vilka recept väljer ni? Eller blir det en helt ny rätt?
  4. Låt eleverna använda tallriksmodellen för att skapa en god, innovativ, nyttig och klimatsmart framtidsmiddag. Till sitt förfogande har de en tom tallrik och olika råvaror från tallriksmodellen, samt några nya råvaror som är mer ovanliga idag.
  5. Låt sedan grupperna byta recept med en annan grupp och bedöma varandras rätter utifrån villkoren för framtidsätarna, det vill säga små ekologiska fotavtryck men ändå god och näringsrik mat. Håller grupperna med varandra så justeras rätten efter gruppens kritik. Om grupperna inte håller med varandra så får de båda argumentera för sin sak men de behöver inte bli överens.
  6. Diskutera sedan i helklass:
    – Vilka förväntningar har ni på framtidens mat? Känns det spännande eller läskigt?
    – Vilka nya ingredienser kommer att användas och vilka kommer försvinna?
    – Kommer era matvanor förändras på något sätt?
  7. Avsluta genom att bjuda in måltidschefen eller annan person som jobbar med mat, tillsammans med representanter från livsmedelskedjan (om det är möjligt). Låt eleverna redovisa sitt arbete och klassens diskussion och låt de sakkunniga kommentera.

Den här uppgiften baseras på utbildningsmaterialet Mat på hållbar väg.

Matnyttigt material

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se