Gå till huvudinnehållet

Mat från jord till bord

Summering
Få eleverna att reflektera över livsmedels väg från jord till bord.
mat-fran-jord-till-bord
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att reflektera över olika livsmedels väg från jord till bord.

 

Det här behövs

  • Matvaror (som klarar rumstemperatur), alternativt matförpackningar, minst en per elev
  • Internet

Exempel på sortering av matvaror

  • Kommer från djur eller växter? Sortera i två högar.

  • Är varorna ekologiskt eller konventionellt odlade?
    Sortera i två högar.
  • Transporterats kort eller lång väg? Lägg på en linje från kortast till längst.
  • Är varorna processade?
    Lägg på en linje från minst till mest processad.

Gör så här

  1. Förbered övningen genom att be eleverna ta med minst en tom matförpackning var hemifrån. 
  2. Dela in eleverna i par och samla dem i en ring. Låt varje elevpar presentera sina matvaror och be dem att därefter lägga dem i mitten av ringen.
  3. Låt därefter paren diskutera och komma fram till något sätt de skulle vilja sortera varorna på. Paren ska också motivera varför de valt just det sättet och visa med varorna hur det kan gå till. Har flera par kommit fram till samma sortering så kan de hjälpas åt att sortera varorna utifrån sina kriterier. Börja med den sortering som flest valt.
  4. Låt därefter paren välja en vara att ta reda på mer om. Exempel på frågeställningar som eleverna kan fördjupa sig i:
    – Var och hur är den producerad?
    – Hur är den processad?
    – På vilket sätt har den transporterats och hur många gånger?
    – Kan varor som produceras i andra länder även produceras i Sverige?
    – Vad avgör om en vara är billig eller dyr?
    – Kan samma vara vara bra/dålig för miljön ur olika perspektiv?
  5. Eleverna kan söka information genom att läsa på förpackningen eller genom att söka på internet. Låt paren skriva ner vad de tagit reda på i en gemensam berättelse om varans väg från jord till bord.
  6. Be elevparen presentera sina berättelser för ett annat par och diskutera likheter och skillnader, fördelar och nackdelar? 

Den här uppgiften baseras på utbildningsmaterialet Mat på hållbar väg.

Dela gärna:

Senast ändrad 05/06/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se