Gå till huvudinnehållet

Upplev vädret

Summering
Gå ut och lägg er på en gräsmatta. Fundera på varför vädret är som det är idag. Hur blir det imorgon och hur blir det i framtiden. Gör en väderdagbok och sammanställ statistik över vädret.
upplev-vadret
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att bli uppmärksam på hur vädret förändras över tid.

Vädret varierar mycket från dag till dag och från månad till månad. Vädret är knutet till solens instrålning av energi över jorden. Vädret beskriver tillståndet i atmosfären just nu medan klimatet handlar om vädrets långsiktiga förändringar och egenskaper.

Det här behövs 

  • Papper och penna 
  • Dator 

Gör så här 

  1. Ta med eleverna utomhus och lägg er på en gräsmatta och studera molnen som far förbi – känn solvärmen, kylan eller regnet.
  2. Be eleverna fundera på varför vädret är just så här idag, hur det var igår och hur de tror att det blir imorgon?
  3. Låt eleverna skriva ned sina observationer i en väderdagbok och fortsätt med att göra väderobservationer en period. Följande inslag kan vara med i väderdagboken: soluppgång, solnedgång, dagslängd, Temperatur vid ett visst klockslag, molnighet, lufttryck, nederbörd, vindstyrka och vindriktning.
  4. Använd era observationer för att göra statistik och koppla gärna era observationer till hur energibehovet inomhus varierar.
  5. Om hundra år och om klimatförändringen fortsätter, hur kan vädret tänkas vara då? Låt eleverna ta reda på vilka klimatförändringar som väntas i Sverige de kommande hundra åren exempelvis på SMHI:s hemsida.

 

Dela gärna:

Senast ändrad 18/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se