Earth Hour, 30 mars 2019

Tema: ButikenTema: BUTIKEN

Dags att konsumera klokare! Halvera din klimatpåverkan från shopping, och fördubbla dina klimatsmarta vanor genom att använda cirkulära och digitala tjänster. Kläder och prylar kallar vi helt enkelt för "Butiken".

 

 

Därför är vår konsumtion betydelsefull

En allt större del av människans klimatpåverkan kommer från vår konsumtion av prylar som kläder, skor, möbler och teknikprodukter. Vi måste minska våra ohållbara inköp och vår överkonsumtion.

 

Vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 planeter, och en stor del av de resurser vi förbrukar kommer från andra länder genom de varor vi importerar. Det finns dock stora möjligheter att snabbt minska miljöpåverkan från vår konsumtion. Du som privatperson kan bidra genom att se över ditt beteende som konsument. Köp färre saker av bättre kvalitet, laga det du har, köp begagnat och låna, dela och byt med andra. Och varför inte utmana dig själv med att ha en köpfri månad där du inte handlar några prylar alls? 

 

Varje sak du köper lämnar ett avtryck på planeten. I produktionen, som ofta sker i andra länder, används metaller, kemikalier, plast, tyg och trä – och allt har ett ursprung och en miljöpåverkan.

 

Dessutom används ofta vatten och produktionen släpper i regel ut föroreningar i miljön. 

 

Under produktionen används energi som oftast ger utsläpp av växthusgaser. Industrierna, där en stor del av allt vi köper produceras, stod år 2010 för 28 procent av världens energianvändning och släppte ut dubbelt så mycket växthusgaser som hela transportsektorn.

 

Den färdiga produkten paketeras och transporteras , och när den är färdiganvänd ska den skrotas eller återvinnas. Man brukar tala om en produkts livscykel. Varje steg i livscykeln bidrar, och allt sammanvägt ger "Butiken" ungefär samma klimatpåverkan som utsläpp från livsmedel ("Biffen") eller transporter ("Bilen").

 

Kläder och skor står för 4 procent av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser. Utöver att prylar och kläder ger klimatpåverkan, påverkar de också djur och natur. Produktionen i andra länder har dessutom ofta sociala konsekvenser för de människor som arbetar i den eller bor i närheten. Inte minst gruvindustrin är ofta förknippad med stora problem med arbetsmiljö, arbetsrätt och brott mot mänskliga rättigheter.
Även textilindustrin är en bransch med stora miljöproblem.

 

Så kan vi minska konsumtionens miljöpåverkan

WWFs Living Planet Report visar att vi i Sverige lever som om vi hade cirka 4 planeter. Den visar också att en stor del av de resurser vi förbrukar kommer från andra länder genom de varor vi importerar. Det positiva är att det finns goda möjligheter att snabbt minska sin miljöpåverkan från konsumtion. Du som privatperson kan bidra genom att se över ditt beteende som konsument. Här är några tips!

 

 • Våga vintage
  Köp begagnat, sy om eller byt med vänner! Om du ska köpa nytt, kan du välja kläder och skor av bra material som håller länge.
 • Lappa och laga
  Kan du hitta sätt att halvera dina inköp av nya varor genom att byta, låna och laga? 
 • Testa en köpfri månad
  Kan du utmana dig själv genom att ha en köpfri månad, eller varför inte ett helt år? Testa att konsumera kultur, fritid och umgås med vänner istället.
 • Testa en NYP-fri månad!
  Prova en månad, eller varför nte mer, utan NYP, dvs utan nyproducerade varor. Du får alltså handla begagnat, men inget nytt. Som en köpfri månad light, men kanske roligare!
   

Våra politiker har det yttersta ansvaret

Ansvariga politiker – underlätta för svenska folket att minska sin materiella konsumtion, och sätt tydliga klimatmål ur ett konsumtionsperspektiv.

 

Våra folkvalda har det yttersta ansvaret att underlätta för alla som vill minska sin konsumtion och ställa om till en mer hållbar livsstil. WWF vill att Sverige minskar sitt klimatfotavtryck från köp av nya prylar. Regeringen bör:

 

 • sätta tydliga klimatmål utifrån ett konsumtionsperspektiv
 • ställa om Sverige genom en ambitiös klimatlag
 • utforma strategiska klimatpartnerskap med Sveriges viktigaste handelspartners
 • ställa hårdare krav inom offentlig upphandling
 • utnyttja digitaliseringens kraft att leverera klimatsmarta tjänster istället för utsläppsintensiva produkter
 • sätta ett nationellt mål för andelen produkter av återvunnet material
 • storsatsa på innovation för att dramatiskt sänka tillverknings- och basindustrins utsläpp, både här och i andra länder.

Vi tycker också att Sverige ska vara ett föredöme internationellt genom att aktivt delta i klimatsamarbeten och försöka få fler att ställa om energi- och transportsystemen, så att miljöbelastningen minskar från produktionen av varor.

 

Företagen kan visa vägen

Svenska företag har stora möjligheter att bidra till en bäyttre miljö. Företag kan ställa om till cirkulära affärsmodeller, minska sin resursanvändning genom innovativa lösningar, och erbjuda delningstjänster.

 

Det är också viktigt att företag tar sitt fulla producentansvar för de produkter som säljs. De behöver ställa krav på sina underleverantörer, och tänka på allt från klimatpåverkan under produktens användning till att produkten ska vara lätt att laga och återvinna.

 

Vi tycker att alla statligt ägda bolag ska sätta vetenskapligt baserade klimatmål. På så vis blir deras verksamhet i linje med de internationella klimatmålen - mål som säger att vi ska hålla oss väl under två graders global uppvärmning.

 

Ett antal privata bolag har redan gått före och börjat sätta sådana mål, så kallade Science Based Targets. 

 

 

Infinited Fiber jobbar för en mer cirkulär ekonomi. Varje år slängs cirka 70 miljoner ton textilier världen runt, och företaget har hittat ett sätt att återvinna textilier. Om innovationen slår igenom kan den ge minskade globala utsläpp på omkring 14 miljoner ton koldioxid årligen till år 2026. Det kan jämföras med Sveriges nationella utsläpp av växthusgaser som år 2016 var 52,9 miljoner ton.

 

Infinited Fiber utsågs 2016 till WWF Climate Solver.


Se filmen om Infinited Fiber - ett Climate Solverföretag

 

Njut istället för att shoppa

Foto: Eva Jacobsson

 

Varför inte vara snäll mot dig själv och dra igång en ny, härlig vana? Att vara ute i naturen till exempel. Skogsbad är ett nyord för 2018, och forskning visar att naturen gör oss friskare och lugnare. Min vardag tar pulsen på mindfulness i naturen.

Häng med ut i skogen

Hållbar garderob på dina villkor

Johanna Nilsson menar att det går att få en hållbar garderob utan att göra avkall på sin personlighet Foto: Roger Olsson

 

Du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob. Även om du gillar omväxling och vill ha mycket att välja bland, finns det knep, tipsar Johanna Nilsson i sin bok om Slow Fashion – långsamt mode. Läs mer på WWF Min Vardag.

Johanna Nilsson tipsar

 

 

Senast uppdaterad 2018-12-13

Därför är cirkulärt framtiden

Tänk dig en värld utan avfall, där den enes restprodukter är den andres dyrbara resurs. Så ser det ut i framtiden när den cirkulära ekonomin tagit fart.

 

Har du testat de här cirkulära tjänsterna?

Ska vi byta grejer med varann?

Kanske kan du dela din borrmaskin med någon och få låna något annat som tack? Foto: Shutterstock

Dela mera! Det sägs att en borrmaskin bara används i 15 minuter under sin livslängd. Kanske kan du dela din borrmaskin med någon och få låna något annat som tack?

 

Delningstjänster blir allt populärare, hos allt från stora företag till små och lokala initiativ.

 

Den som är med i en bilpool istället för att äga en bil kör inte bara mindre, det gör också att färre bilar behöver produceras!

Streaming av musik och film istället för att köpa fysiska filmer och skivor är också exempel på delningstjänster. Det ger inte bara ett bredare utbud till lägre pris, det minskar också utsläppen av växthusgaser.

Cirkulärt och digitalt är grejen

Cirkulära och digitala tjänster är motsatsen till normen i slit-och-släng-samhället, där vi kastar saker vi tröttnat på och samtidigt konstant köper nytt.

 

Tack vare internet och smarta telefoner kan vi idag enkelt se till att våra prylar går vidare till andra, och handla begagnat som passar våra behov för stunden.

 

Produkter kan då få ett längre liv. Dessutom kan du ofta hitta vad du söker lokalt, eftersom de digitala tjänsterna ser var du är och kopplar ihop det med dem som vill sälja begagnat, vilket sparar både tid och transporter.

Några exempel på cirkulära och digitala tjänster för att köpa, sälja och byta är Blocket, Tradera, Shpock, Used By, Letgo, Sellpy, Citiboard, OOAK, Bortskänkes och Clique.

Om du köper varannan begagnad och inte bara nytt i ett år, kan du spara ett ton koldioxidutsläpp (CO2e). Så dina små vardagliga val kan göra stor skillnad. 

Snällrensa hemma

Ett rörigt hem gör ingen glad.

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid.

Rensa ut och skapa ordning med Min Vardag

Vinn på ett "leanat" hem

Maria och Mikael Westerlund med barnen William (4,5) och Sofia (3) har förenklat sina liv genom metoden "lean". Foto: Martina Strand Nyhlin

Genom att hela tiden röja och rensa kan familjen Westerlund lättare stå emot konsumtionshetsen och slöseriet.

"Lean" blev vägen till ett lugnare liv

Remissvar från WWF

Foto: Shutterstock / Romolo Tavani / WWF

 

I de här remissvaren kan du läsa mer om WWFs ställningstaganden kring cirkulär ekonomi och delningsekonomi

 

Världsnaturfonden WWFs resmissvar angående utredningen om Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja cirkulär ekonomi, dir.2016:3:
Från värdekedja till värdecykel – så får Sverige en mer cirkulär ekonomi
2017-08-31 
 
Världsnaturfonden WWFs remissvar angående utredningen om delningsekonomin:
Delningsekonomi på användarnas villkor

2017-08-31


.