Gå till huvudinnehållet
Svart stork (Ciconia nigra)

Svart stork

Budbäraren från skogen

Tillstånd i världen

 • LC

Livskraftig (Least concern)

Arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.

Antal i det vilda (år 2015)

24000 - 44000

Källa: IUCN

🖤

Vill du stödja?

Bli Planetfadder nu!

Bli planetfadder

 • Vetenskapligt namn

  Svart stork (Ciconia nigra)

 • Storlek och livslängd

  Antal: I Europa från Estland till Polen finns nästan 3 000 par. I Sverige observeras enstaka fåglar årligen men ingen häckning konstaterad.

 • Utbredning

  från Europa ända bort till Kina

Den svarta storken är som namnet pekar på övervägande svart men den har en vit buk. Vingbredden är nära två meter, näbben och benen är däremot röda. I jämförelse med den vita storken så är den svarta mycket skygg och häckar i stora skogar.

Enstaka svarta storkar ses i Sverige årligen

Den svarta storken häckade sparsamt i södra och mellersta Sverige fram till mitten av 1800-talet när de snabbt minskade i antal. Den häckade sporadiskt i Sverige på 1940- och 1950-talet och sedan dröjde det länge innan nästa kända häckning år 1992. Det var faktiskt på två olika platser (Skåne och Västergötland). Under de senaste åren kan den svarta storken ha häckat med enstaka par på några få platser i Sverige, men troligtvis inte ? Totalt noterades 19 svarta storkar i Sverige 2019.(Källa: BirdLife Sverige Fågelåret 2019)

I Danmark finns observationer på något häckande par medan på andra sidan Östersjön, från Estland till Polen finns det nästan 3 000 par. Där verkar den glädjande nog öka i antal. Den svarta storken finns från Europa ända bort till Kina.

Båda vuxna hjälper till

Boet är byggt i ett stort träd med fri inflygning och används flera år i rad. Ofta vill den svarta storken ha tillgång till ensliga platser med bäckar, tjärnar och andra våtmarker där den huvudsakligen fångar fisk men även insekter, maskar, grodor och små däggdjur. Det är i april som det återvändande paret kommer tillbaka från övervintringsområdet i Afrika. Båda föräldrarna hjälper till att föda upp ungarna som lämnar boet vid 9-10 veckors ålder. Till skillnad från den vita storken behöver den svarta storken stora områden med lämplig miljö för att klara sig (50-150 km²).

Svart stork (Ciconia nigra)
Svart stork (Ciconia nigra)
Svart stork (Ciconia nigra)

Störningskänslig

Det moderna skogsbruket sparar inte tillräckligt med gamla träd för att den svarta storken skall trivas. Dessutom skogar med mycket vatten har vi till stor del dikat ut i södra Sverige. Tyvärr jagas även svarta storkar under flytten och på övervintringsplatserna. Antagligen drabbas den svarta storken av samma problem som den vita släktingen när de kolliderar med kraftledningar. Eftersom den undviker människor är det viktigt att där nyetableringar sker, ska platsen skyddas. All skogsbruksaktivitet bör undvikas under häckningsperioden samt se till att människor ej går närmare än 100 meter.

Mytisk fågel

Den svarta storken förekommer i flera myter bland annat som en dyster budbärare från dödsriket. Historiskt sett måste den svarta storken ha funnits i Sverige för på vikingatiden kallas den även för Odinsvalan, som i myten egentligen är guden Höners fågel. Till skillnad från den svarta storken anses den vita storken bringa lycka.

planeten-foto-bjorn-.jpg

Kämpa med oss mot naturkrisen

På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt* och ofattbara 1 miljon arter är riskerar att försvinna**.  Men det är inte för sent att ändra den negativa utvecklingen.

Stötta vårt arbete för en levande planet –  bli Planetfadder!

*Visar undersökningar av 31 821 populationer hos 5 230 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2018. Källa: Living Planet Report 2022. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 20/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se