Gå till huvudinnehållet

WWF Live – Ejder

Just nu sänder vi live från två platser på Stora Karlsö. Ejdern har minskat kraftigt och är starkt hotad på många håll i Östersjön. Men en av Östersjöns största kolonier går det fortfarande bra för, nämligen den på Stora Karlsö. Denna population är bedömd som sannolikt stabil och för att förstå denna art bättre bedrivs det forskning på ön gällande dessa fåglar. Rapportera gärna in om du ser något intressant – till exempel andra fåglar eller speciella beteenden. Detta hjälper forskarna att lättare lära sig mer om arten. Sådant som vi kan ha med oss för att kunna stötta fåglarna och stärka livskraften i vår fantastiska natur!  🌿

Stranden

Skicka ett meddelande när du ser något intressant.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Skogen

Skicka ett meddelande när du ser något intressant.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Om ejdern på Stora Karlsö

Ejder

Om kolonin

Här finns en av Östersjöns största ejderkolonier. De samlas runt ön i slutet av april och lägger i skiftet april/maj sina ägg i bon under träden runt på ön. Honorna (ådorna) tar ensamma hand om ruvningen och de flesta hannarna (gudingarna) försvinner ofta iväg redan i början av maj.

mane-bakom-trad

Om natten

Ådorna är väl kamouflerade men syns ibland lite bättre på natten i det infraröda ljuset från kamerorna (vilket fåglarna inte uppfattar). Nattetid går de ofta ner till vattnet en stund för att dricka (och kanske också äta).

stora-karlso_medium_ww250660–

Om platsen

Spana efter ådor på stranden och i skogen, och rapportera om du ser något intressant, till exempel andra fåglar eller speciella beteenden. Kamerorna sitter ca 20 m ifrån varandra.

Frågor och svar

Varför forskas det om ejder på Stora Karlsö?

Stora Karlsö hyser ett ovanligt stort antal häckande ejdrar och populationen är sannolikt stabil. På de flesta andra håll i Östersjön har arten minskat kraftigt och den har status som ”starkt hotad” (EN) i den svenska rödlistan. WWF är med och möjliggör denna forskning och forskar-teamet har under 2022-2023 påbörjat en studie av ejder för att undersöka om även den arten drar nytta av det predationsskydd som besöksverksamheten innebär, samt att få in grundläggande ekologiska data från en till synes välmående population.

De tittar på beteende, när de lägger ägg, om de får ut ungar och om det är någon predation som exempel. Sådan information som på sikt kan ge lärdomar och insikter som kan förbättra förutsättningar för att ta hand om dessa fantastiska fåglar och lära oss mer om detta ekosystem. Därför är vi glada för alla som är med och skickar in meddelanden här till forskarna som kan hjälpa till att identifiera intressanta aktiviteter. Tack för att just du är med och rapporterar!

Se våra tidigare live-sändningar

Fiskvandring

Inom initiativet ”Återskapa Östersjöns Livskraft” har vi sänt från under ytan.
Samt även från Harg som öppnats upp efter 350 år.

Fler sändningar

  • Vi sänder även fiskvandring i Harg. Se mer på denna länk
  • I maj så sänder vi sillgrisslor live från Stora Karlsö! Så se till att logga in här och följ sillgrisslornas fantastiska resa från ägg till att de hoppar från klipporna!

Dela gärna:

Senast ändrad 09/05/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se