Carbonara
-
4
Portioner
-
700-900
Energi (kcal/p)
-
96
Kolhydrater (gr/p)
-
30
Protein (gr/p)
4
Portioner
700-900
Energi (kcal/p)
96
Kolhydrater (gr/p)
30
Protein (gr/p)
Klassisk carbonara är en riktig kött-, ägg- och mejerifest med rökt pancetta, ägg och parmesanost. Det är också ett riktigt finlir att få till den perfekt, med ägget som å ena sidan inte får värmas upp för mycket, å andra sidan inte stelnar om det inte blir tillräckligt varmt. Den här carbonaran är däremot superenkel att lyckas med – och samtidigt fruktansvärt god. Om en italienare skulle kalla den för carbonara? Inte en chans, men det behöver man inte bry sig så värst mycket om.
Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.
Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019
…det här är en riktigt klimatsmart rätt? Om du hade valt vanlig grädde, ägg, parmesan och bacon i din carbonara hade klimatpåverkan varit omkring fyra gånger så stor!
Cashewnötter växer ofta i områden där det är mycket hög risk för förlust av biologisk mångfald, då odlingarna kan anläggas där det är naturligt artrikt. Välj gärna ekologiska! Läs mer om det i Vegoguiden.
Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk spagetti, lök, rapsolja och cashewnötter.
Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.
Senast ändrad 31/08/22
Recensioner