Gå till huvudinnehållet

Carbonara

 • 4

  Portioner

 • 700-900

  Energi (kcal/p)

 • 96

  Kolhydrater (gr/p)

 • 30

  Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Carbonara Vego i världsklass

Klassisk carbonara är en riktig kött-, ägg- och mejerifest med rökt pancetta, ägg och parmesanost. Det är också ett riktigt finlir att få till den perfekt, med ägget som å ena sidan inte får värmas upp för mycket, å andra sidan inte stelnar om det inte blir tillräckligt varmt. Den här carbonaran är däremot superenkel att lyckas med – och samtidigt fruktansvärt god. Om en italienare skulle kalla den för carbonara? Inte en chans, men det behöver man inte bry sig så värst mycket om.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Carbonara

 • 500 g valfri spagetti
 • 230 g rökt tofu
 • 2 vitlöksklyftor
 • ½ tsk rökt flingsalt (kan bytas ut mot 1 tsk liquid smoke och extra salt)
 • 1 ½ dl pastavatten
 • Salt och rikligt med svartpeppar
 • Rapsolja till stekning

Topping

 • Hackad kruspersilja

Cashewnötsparmesan

 • 1 dl torrostade ekologiska cashewnötter
 • 2 msk näringsjäst
 • ½ tsk salt
Gör såhär
 1. Cashwenötsparmesan: Mixa nötterna till ett fint nötmjöl tillsammans med näringsjäst och salt. Obs! Mixa inte för hårt, då kan det bli nötsmör.
 2. Carbonara: Koka upp rikligt med saltat pastavatten i en stor kastrull.
 3. Skär tofun i ca ½ cm × ½ cm stora tärningar. Skala och finhacka vitlöken.
 4. Värm upp en stekpanna med lite rapsolja och stek tofun knaprig på medelhög värme. Lägg ner pastan i det kokande pastavattnet.
 5. När tofun är knaperstekt vänder du ner rikligt med svartpeppar, vitlök och rökt salt/liquid smoke. Stek någon minut så att vitlöken inte längre är rå och röksmaken absorberas av tofun.
 6. När pastan är färdigkokt, fiska upp den med en slev ur kastrullen (häll inte av pastavattnet – det ska du använda!) och lägg ner den i stekpannan med tofun.
 7. Rör runt så att allt blandas och häll därefter ner 1 dl cashewnötsparmesan och 1 ½ dl pastavatten. Rör om så att stärkelsen från cashewnötterna reder pastavattnet till en krämig sås. Späd eventuellt med mer pastavatten om det behövs. Smaka av med salt och mer svartpeppar. Servera med ytterligare cashewnötsparmesan och svartpeppar. Toppa med lite hackad persilja.

Visste du att…

…det här är en riktigt klimatsmart rätt? Om du hade valt vanlig grädde, ägg, parmesan och bacon i din carbonara hade klimatpåverkan varit omkring fyra gånger så stor!

Cashewnötter växer ofta i områden där det är mycket hög risk för förlust av biologisk mångfald, då odlingarna kan anläggas där det är naturligt artrikt. Välj gärna ekologiska! Läs mer om det i Vegoguiden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk spagetti, lök, rapsolja och cashewnötter.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se