Gå till huvudinnehållet

Chilipanna med cheezy dip och nachos

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,5 kg

CO2e

Pris per portion * 11 kr

*Normal portion, inkl salladsbar.

One Planet Plate skolrecept
Skolrecept
Chilipanna med cheezy dip och nachos

Recept och foto: Jens Vikingsson
Klimat och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson

Cheezy jalapeno dip

  • Potatis skalad, EKO 3,5 kg
  • Morot skalad, EKO 900 g
  • Salt 3 msk
  • Kranvatten 4,5 dl
  • Rapsolja, EKO 2,5 dl
  • Citronjuice konc konserv 3 msk
  • Näringsjäst (bjäst) 125 g
  • Cayennepeppar 2 tsk
  • Paprikapulver 2 tsk
  • Vitlök färsk 40 g
  • Skivade jalapenos 400 g

Matvete

  • Matvete, EKO 1,2 kg
  • Kranvatten 1,4 l
  • Grönsaksbuljong pulver 2 msk

Bönchili

  • Rapsolja, EKO 0,7 kg
  • Lök gul, EKO 2,5 kg
  • Chilipulver 2 dl
  • Paprikapulver 1 dl
  • Koriander mald 1 dl
  • Vitlökspulver 1 dl
  • Salt 1 dl
  • Tomater krossade 8 kg
  • Kranvatten 2 l
  • Chilisås 0,75 kg
  • Paprika gul 2 kg
  • Paprika röd 2 kg
  • Gröna sojabönor 3 kg
  • Olika kokta bönor t.ex. svarta- och kidneybönor 6 kg

Övrigt

  • Tortilla chips 5 kg
  • Skivade jalapenos 2 kg
  1. Cheezy jalapeno dip: Koka potatis och morot mjuka. Riv vitlök.
    Mixa allt och smaka av med salt och lite jalapenospad.
    Servera som tillbehör eller ringla över chilipannan innan garnering.
  2. Matvete: Lägg 1,2 kg matvete per bleck liksom 2 matskedar grönsaksbuljongpulver och slå på 1,4 liter vatten.
    Kör på ånga 15 min eller på 150 grader med lock lika länge.
    Rör om.
  3. Bönchili: Fräs skivad lök i 2/3 av rapsoljan, tillsätt kryddorna och fräs lite till.
    Tillsätt krossade tomater, chilisås och vatten och koka mustigt.
    Skär paprika i 10-15 mm stora tärningar och fräs den i resten av oljan tillsammans med sojabönorna i ett par minuter.
    Tillsätt de andra bönorna och fräset till såsen, värm upp och smaka av.
    Slå bönchilin över matvetet i blecken och blanda om och garnera ev. med färska örter – t.ex. koriander eller bladpersilja.
  4. Servera med tortilla chipsen och skivade jalapenos.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologisk potatis, morot, rapsolja, matvete och lök.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se