Gå till huvudinnehållet

Chilipanna med cheezy dip och nachos

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,5 kg

CO2e

Pris per portion * 11 kr

*Normal portion, inkl salladsbar.

One Planet Plate skolrecept
Skolrecept
Chilipanna med cheezy dip och nachos

Recept och foto: Jens Vikingsson
Klimat och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson

Cheezy jalapeno dip

  • Potatis skalad, EKO 3,5 kg
  • Morot skalad, EKO 900 g
  • Salt 3 msk
  • Kranvatten 4,5 dl
  • Rapsolja, EKO 2,5 dl
  • Citronjuice konc konserv 3 msk
  • Näringsjäst (bjäst) 125 g
  • Cayennepeppar 2 tsk
  • Paprikapulver 2 tsk
  • Vitlök färsk 40 g
  • Skivade jalapenos 400 g

Matvete

  • Matvete, EKO 1,2 kg
  • Kranvatten 1,4 l
  • Grönsaksbuljong pulver 2 msk

Bönchili

  • Rapsolja, EKO 0,7 kg
  • Lök gul, EKO 2,5 kg
  • Chilipulver 2 dl
  • Paprikapulver 1 dl
  • Koriander mald 1 dl
  • Vitlökspulver 1 dl
  • Salt 1 dl
  • Tomater krossade 8 kg
  • Kranvatten 2 l
  • Chilisås 0,75 kg
  • Paprika gul 2 kg
  • Paprika röd 2 kg
  • Gröna sojabönor 3 kg
  • Olika kokta bönor t.ex. svarta- och kidneybönor 6 kg

Övrigt

  • Tortilla chips 5 kg
  • Skivade jalapenos 2 kg
  1. Cheezy jalapeno dip: Koka potatis och morot mjuka. Riv vitlök.
    Mixa allt och smaka av med salt och lite jalapenospad.
    Servera som tillbehör eller ringla över chilipannan innan garnering.
  2. Matvete: Lägg 1,2 kg matvete per bleck liksom 2 matskedar grönsaksbuljongpulver och slå på 1,4 liter vatten.
    Kör på ånga 15 min eller på 150 grader med lock lika länge.
    Rör om.
  3. Bönchili: Fräs skivad lök i 2/3 av rapsoljan, tillsätt kryddorna och fräs lite till.
    Tillsätt krossade tomater, chilisås och vatten och koka mustigt.
    Skär paprika i 10-15 mm stora tärningar och fräs den i resten av oljan tillsammans med sojabönorna i ett par minuter.
    Tillsätt de andra bönorna och fräset till såsen, värm upp och smaka av.
    Slå bönchilin över matvetet i blecken och blanda om och garnera ev. med färska örter – t.ex. koriander eller bladpersilja.
  4. Servera med tortilla chipsen och skivade jalapenos.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologisk potatis, morot, rapsolja, matvete och lök.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se