Gå till huvudinnehållet

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

  • 4

    Portioner

  • 700-900

    Energi (kcal/p)

  • 94

    Kolhydrater (gr/p)

  • 37

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Grönkålstabbouleh med tempehkebab från boken Vego i världsklass

Tempeh är fermenterade bönor som pressats samman till en fast “kaka” och som på så sätt får riktigt bra tuggmotstånd. Det har inte riktigt slagit igenom på full front i Sverige ännu, men börjar dyka upp i allt fler varianter i vanliga matvarubutiker. Vanligast är tempeh gjord på sojabönor, men svenska versioner kan också göras på gula ärtor eller gråärtor – de är fantastiskt goda. Genom att byta ut den traditionella bulguren i tabboulehn mot mathavre gör vi rätten lite mer proteinrik.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Tempehkebab

  • 400 g tempeh
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kummin (ej spiskummin)
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk rapsolja
  • Rikligt med svartpeppar

Grönkålstabbouleh

  • 4 dl mathavre
  • 1 ½ msk grönsaksfond
  • 3 tomater
  • 150 g sockerärtor från Sverige eller Europa
  • 1 kruka mynta
  • 200 g färsk grönkål
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 ½ msk olivolja
  • 1 ½ citron, saften
  • Salt och svartpeppar

Bönkräm

  • 1 burk cannellinibönor à 380 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • ½ citron, saften eller 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt och svartpeppar

Gör såhär

  1. Tempehkebab: Skär tempehn i ca ½ cm tjocka skivor. Skala och riv vitlöken. Lägg tempeh, vitlök, kummin, paprikapulver, oregano, soja och rapsolja i en tät plastpåse och låt marinera i minst 1 timme.
  2. Grönkålstabbouleh: Koka mathavren enligt instruktionerna på paketet, men använd grönsaksfond istället för salt i kokvattnet.
  3. Skölj och finhacka tomaterna i ca 1 cm × 1 cm stora tärningar. Skär sockerärtorna i ca 1 cm tjocka skivor. Hacka myntan och grönkålen så fint du kan. Finhacka vitlöken. Blanda alla grönsaker i en stor skål.
  4. Rör ner den varma kokta mathavren i skålen med grönsakerna. Häll ner olivolja och citronsaft och rör om. Smaka av med salt och peppar. Salladen ”sväljer” ganska mycket salt, så det är viktigt att smaka av.
  5. Bönkräm: Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och grovhacka vitlöken. Mixa bönor, vitlök, olivolja, spiskummin och paprikapulver i en blender, matberedare eller med stavmixer till en slät sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar tills du är nöjd.
  6. Häll ner tempehn och hela påsens innehåll i en het stekpanna. Stek tempehn i marinaden tills den fått fin färg på bägge sidor. Servera tempehn med tabbouleh och bönkräm.

Visste du att…

…gröna färska ärtor som sockerärtor är riktigt klimatsmarta? Men bara om de odlas nära! Tyvärr kommer en stor del av de färska gröna bönor vi hittar i butiken med flyg från länder i Afrika och Sydamerika. Klimatpåverkan blir då betydande – i sockerärtornas fall kan det röra sig om 20 gånger högre än för de annars vanligaste livsmedelstransporterna väg och båt. Så se till att bara äta sockerärtor när de kommer från Sverige eller Europa! Läs mer i Vegoguiden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, mathavre, olivolja och rapsolja, liksom sockerärtor som kommer från Sverige eller Europa.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se