Gå till huvudinnehållet

Wok på mathavre med rotfruktsstrimlor

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

s-wok

Krämig wok på mathavre med tempeh på svenska gula ärtor och rotfruktsstrimlor

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från Skogs- och mellanbygd. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkningar gjorda i Mashie av Jens Vikingsson.

Wok

  • Tempeh på t.ex. gula ärtor 400 g
  • Japansk soja 2 msk
  • Mathavre 3 dl
  • Vatten 3 dl
  • Grönsaksbuljong 1 tärning
  • Broccoli små buketter/skivor 180 gram
  • Purjolök i skivor 180 gram
  • Rapsolja 1 dl totalt
  • Salt 1 msk
  • Röd currypasta 3 msk
  • Havre matlagningsbas 2 dl
  • Pad Thaisås 0,5 dl
  • Rotfrukter i strimlor 200 g
  • Persilja, hackad 2 msk
  • Salt

Gör så här:

  1. Wok: Tärna tempeh och marinera de i sojan.
  2. Koka upp vatten och buljong, tillsätt mathavre, koka upp och sänk värmen. När vätskan är absorberad dra åt sidan.
  3. Stek grönsakerna i rapsolja på god värme i wok- eller stekpanna med höga kanter. När grönsakerna börjar bli färdiga tillsätt salt och currypasta och rör om. Tillsätt matlagningsbasen, rör om och håll varmt.
  4. Stek tempeh i rapsolja. När den fått färg häll över Pad Thaisåsen, rör om och dra ifrån värmen.
  5. Stek rotsakerna i rapsolja. När de börjar bli färdiga, salta och vänd i hackad persilja. Blanda i den kokta mathavren i grönsaksblandningen, rör om och smaka av.
  6. Lägg upp på tallrikar och toppa med tempeh och rotfruktsstrimlor.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologisk mathavre, rotfrukt och rapsolja.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se