Gå till huvudinnehållet

Lasagne Mexicana med kockens ketchup

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,5 kg

CO2e

Pris per portion * 11 kr

*Normal portion, inkl salladsbar.

Lasagne Mexicana

Skolrecept – del i veckomeny

Lasagne Mexicana med kockens ketchup

Detta recept ingår i en veckomeny för skolor där fem recept tillsammans klarar One Planet Plates klimatbudget för en veckas skolluncher och uppfyller kraven på biologisk mångfald.
Ett av recepten ligger över 0,5 kg CO2e – One Planet Plates budget för en enskild
måltid – men de andra fyra ligger under. Tillsammans bildar de en lunchmeny som klarar klimatbudgeten på max 2,5 kg CO2e per vecka. Recepten följer även One Planet Plates krav för
den biologiska mångfalden. Här är hela menyn! 
Recepten är näringsberäknade och uppfyller rekommendationerna för skolluncher.

Recept och bild: Jens Vikingsson
Klimat- och näringsberäkning är gjord av Jens Vikingsson i kostberäkningsprogrammet Mashie.

Lasagne

Färssås

  • Rapsolja, ekologisk 1,5 l
  • Gul lök, ekologisk 1 kg
  • Vitlök färsk, ekologisk 100 g
  • Bruna bönor torkade 2,5 kg
  • Tomater tärnade konserv 5 kg
  • Tomatpuré 1 kg
  • Kranvatten 10 l
  • Svartpeppar, grovmalen 1,3 msk
  • Joderat salt 100 g
  • Tacokrydda 0,6 kg

Ostsås

  • Smör 80% fett 400 g
  • Vetemjöl, ekologiskt 400 g
  • Mellanmjölk 10 l
  • Vitpeppar mald 10 g
  • Gratängost,  2 kg
  • Salt 100 g

Lasagneplattor

  • Gastronom, ekologiska 6 kg

Kockens ketchup

  • Morot skalad, ekologisk 700 g
  • Gul lök, ekologisk 700 g
  • Tomater krossade konserv m lag 3,5 kg
  • Havssalt 4,5 msk
  • Äppelcidervinäger 2 dl

 

  1. DAG 1: Blötlägg Bruna bönor.
  2. DAG 2:
    Färssåsen: Mal bruna bönor.
  3. Hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja.
  4. Tillsätt bönfärsen och fräs en stund till.
  5. Tillsätt tomatpuré och kryddor och sist krossade tomater och vatten. Låt puttra tills färsen känns mör och smakerna är fina, justera konsistensen och smaka av.
  6. Ostsåsen: Smält smöret, tillsätt mjöl i en bottenredning, fräs 5 minuter.
  7. Tillsätt varm eller kall mjölk. Koka upp och sjud ett par minuter.
  8. Tillsätt ost och kryddor. Sjud såsen försiktigt och smaka av.
  9. Lägg ihop lasagne som vanligt.
  10. Kockens ketchup: Häll allt i ett kokkärl och koka sakta under lock.
  11. Mixa i en blender eller med mixerstav någon minut, justera eventuellt konsistensen med lite vatten. Kyl.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologisk rapsolja, lök, vetemjöl, lasagneplattor och morötter.
Osten ska vara KRAV-märkt, EU-ekologisk från Sverige eller Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se