Gå till huvudinnehållet

Mac and cheese

  • 4

    Portioner

  • 700-900

    Energi (kcal/p)

  • 115

    Kolhydrater (gr/p)

  • 32

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Mac and cheese från boken Vego i världsklass

En amerikansk comfort food-klassiker som börjar göra sig hörd även här hemma i Sverige. Den kanske kan jämföras med makaronilådan som många av oss har vuxit upp med, fast utan ägget som ofta tillhörde den. Mac and cheese är kort och gott makaroner som kokas och sedan blandas med en enkel ostsås. Här är istället en version där vi blandar pasta med hummus som kryddats med näringsjäst, japansk soja och gurkmeja. I praktiken är detta alltså pasta med hummus – vilket ju aldrig kan vara en dålig idé!

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Mac and cheese

  • 500 g valfri pasta
  • 150 g färsk svartkål
  • 2 burkar kikärtor à 380 g (eller 500 g kokta gula ärtor)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk flytande ekologisk tahini
  • ⅔ citron, saften
  • 1–2 dl vatten
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk japansk soja
  • ½–1 dl näringsjäst
  • 1–3 msk rapsolja
  • Ev 1–2 dl pastavatten
  • Salt och vitpeppar

Gör såhär

  1. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Skölj svartkålen, ta bort den lite grövre bladnerven och riv kålen i mindre bitar. Lägg kålen i pastavattnet när 5 minuter återstår av pastans koktid.
  2. Häll av spadet från kikärtorna, spola av dem med kallt vatten och låt rinna av. Skala och grovhacka vitlöken.
  3. Mixa tahini, vitlök, citronsaft och vatten i en matberedare eller blender tills tahinin blir ljus och fluffig. Detta förhindrar tahinin från att bli besk.
  4. Blanda ner kikärtor, lökpulver, gurkmeja, paprikapulver, soja och näringsjäst i tahinin och mixa slätt. Det ska bli en slät kräm med tydligt ostig ton. Tillsätt lite mer vatten om såsen är svår att mixa.
  5. Smaka av med näringsjäst, soja, salt och peppar tills du är nöjd. Kom ihåg att såsen ska blandas med pasta och därför behöver vara kraftig i smaken, så den inte försvinner när den blandas ut. Tillsätt olja efter eget tycke för att lyfta smakerna.
  6. Häll av vattnet från den nykokta pastan och svartkålen, men spara 2 dl för att kunna spä ut såsen vid behov.
  7. Häll tillbaka pasta och svartkål i kastrullen och rör ner såsen däri. Smaka av och späd eventuellt med pastavatten för att få allt att blandas väl. Toppa med lite mer paprikapulver och servera varm omgående, eller spara den och ät ljummen i matlåda.

Visste du att…

…tahini görs på sesamfrön? Sesamfrön växer ofta i områden där det är mycket hög risk för förlust av biologisk mångfald, då odlingarna kan anläggas där det är naturligt artrikt så välj helst ekologisk tahini! Läs mer om det i Vegoguiden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk pasta, lök, tahini och rapsolja.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se