Gå till huvudinnehållet

Mexikanska tacos

  • 6

    Portioner

  • 500-700

    Energi (kcal/p)

  • 84

    Kolhydrater (gr/p)

  • 21

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Mexikanska tacos från boken Vego i världsklass

Det här receptet bygger på klassiska mexikanska tacosmaker, men istället för kött använder vi kidneybönor och pumpa. Pumpan blir söt och krämig när den bakas, vilket fungerar jättebra tillsammans med chilin i linssalsan. Att mixa ner röda linser i en tomatsås är ett utmärkt sätt att få i sig extra protein utan att man tänker på det.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Pumpa och kidneybönor

  • 2 burkar kidneybönor à 380 g
  • 1 butternutpumpa à 500 g
  • 1 ½ msk rökt paprikapulver
  • 1 ½ msk spiskummin
  • 1 ½ msk torkad oregano
  • Salt och svartpeppar

Linssalsa

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 röd chili
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 burk krossade tomater à 400 g
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl vatten
  • 1 krm strösocker
  • Salt och svartpeppar
  • Rapsolja till stekning

Gönärtsguacamole

  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 250 g gröna ärtor
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ citron, saften
  • 1 liten rödlök
  • 1 tomat
  • En näve färsk koriander
  • Salt och svartpeppar

Till servering

  • 24 små tortillabröd (4 per portion)
  • 2 rödlökar
  • 1 kruka koriander
  • 2 limefrukter
  • 2–3 msk srirachasås (kan uteslutas)

Gör såhär

  1. Pumpa och kidneybönor: Sätt ugnen på 235 grader (använd gärna varmluftsfunktionen om du har en sådan, sätt då ugnen på 225 grader). Spola av kidneybönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala pumpan och skär den i centimeterstora tärningar.
  2. Sprid ut pumpan på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut kidneybönorna på den andra sidan. Strö över paprikapulver, spiskummin, oregano, salt och peppar och blanda runt så att kryddorna fördelas jämnt. Baka i mitten av ugnen tills bönorna blivit torra och börjat spricka, ca 15 minuter.
  3. Linssalsa: Skala och finhacka vitlök och rödlök. Finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en kastrull med lite rapsolja tills det blivit mjukt och börjat få lite färg.
  4. Tillsätt spiskummin och oregano och stek i ytterligare 30 sekunder så att det börjar dofta.
  5. Häll i krossade tomater, linser, vinäger och vatten och låt koka på medelhög värme tills linserna mjuknat, ca 20 minuter. Rör om då och då så det inte bränns fast i botten.
  6. Ta ut plåten ur ugnen och ta bort bönorna. Låt pumpan bakas 5–10 minuter till så att den får riktigt fin färg.
  7. Smaka av linssalsan med salt, peppar och eventuellt mer vinäger eller lite socker. Mixa såsen slät med stavmixer.
  8. Grönärtsguacamole: Skala vitlöken och hacka den grovt. Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med en stavmixer i en skål. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka också tomat och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  9. Servering: Finhacka rödlök och koriander och skär limen i klyftor. Bred ut 2 msk linssalsa på varje tortillabröd, toppa med pumpa och bönor och sedan lök, koriander och pressad lime. Toppa med srirachasås och grönärtsguacamole.

Visste du att…

…det är ett genidrag att ersätta avokado med gröna ärtor sett ur ett miljöperspektiv? Avokado kan nämligen komma från områden där odlingen kan ha mycket hög påverkan på vattenresurserna, läs mer om det i Vegoguiden. Ärtor däremot är väldigt klimatsmarta och odlas dessutom oftast här i Sverige, det är bra eftersom Sverige har striktare lagstiftning kring bekämpningsmedel än andra länder.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, rapsolja och tortillabröd.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se