Gå till huvudinnehållet

Skärgårdssill med aubergine

  • 4-6

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Skärgårdssill

Midsommar är en tid för gemenskap, glädje, blommor och god mat! Men i år uppmanar WWF också alla att tänka till när det gäller midsommarbordets klassiker – sillen. Tyvärr är sillen utsatt för alltför hårt fisketryck och nu har majoriteten rött ljus i WWF Fiskguiden.

Här bjuder vi på en växtbaserad version av klassisk skärgårdssill i krämig sås gjord på tångcaviar!

Recept och bild: Anastasia Lundqvist

Receptet klarar kraven i One Planet Plate. Klimatberäkningen är gjord med data från RISE i beräkningsverktyget Klimato i juni 2025.

Auberginesillen

  • 1 stor aubergine (ca 300 g)
  • 2 msk salt
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 2  lagerblad
  • 5  kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 vitlöksklyfta

    Skärgårdssåsen

  • 1 dl crèmefraiche el växtbaserad crème fraiche för att göra rätten vegansk
  • 2 dl majonnäs
  • 3 msk tångkaviar, blanda gärna röd och svart
  • Saft från ½ citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk finhackad dill
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
  2. Skala auberginen och dela på längden och skär den i ca 2X3 cm stavar.
  3. Lägg i auberginebitarna i lagen och sjud på svag värme i ca 3–5 minuter tills de blivit mjuka men har lite tuggmotstånd. Låt svalna och stå i lagen minst 1 timme, gärna längre.
  4. Rör ihop alla ingredienser till såsen.
  5. Häll av auberginen och blanda med såsen. Låt gärna stå kallt i minst en timme för att smakerna ska sätta sig.
  6. Servera med färskpotatis, knäckebröd och dill.

Receptet klarar kraven för klimat och biologisk mångfald i One Planet Plate. Klimatpåverkan för den lakto-ovo vegetariska varianten är 0,3 kg CO2e/portion och för den veganska versionen 0,2 kg CO2e/portion.

Dela gärna:

Senast ändrad 12/06/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se