Gå till huvudinnehållet

Nyheter|03 maj, 2021

Anis och WWF: Klart att hållbar mat kan vara god och enkel!

Anis i Växjö
Anis Don Demina under tågturnéns första stopp i Växjö. Foto: Barbara Evaeus WWF

På måndag stannar WWF och SJ gemensamma hållbara tågturné i Helsingborg. Syftet med turnén är att inspirera allmänheten till en mer hållbar livsstil med 50 förändringar som alla kan införa i vardagen. Dessutom firas förstås WWFs 50-årsjubileum!

Det är nu dags för turnéns andra stopp, Helsingborg. Första stoppen skedde i Växjö förra veckan. Programledaren för tågturnén, den Let’s Dance-aktuelle Anis Don Demina, kommer att utföra fem olika uppdrag under sin tågresa genom Sverige. I Helsingborg kommer Anis tillsammans med kommunen och WWF att undersöka hållbara alternativ i köket.

Anis Don Demina kommer på måndag eftermiddag att lära sig laga hållbar mat och hur man kan dubbla sin vego. Han ska tillsammans med en erfaren skolkock på Husensjöskolan laga vegetarisk falukorv med stuvade makaroner och lära sig grunderna i hållbar matlagning. Rätten har han själv önskat. Och gott ska det vara för resultatet av hans utbildning i Helsingborg kommer bedömas av en kräsen jury – skolbarnen själva.

– Det är ingen hemlighet att jag gillar mat, så det ska bli kul att lära mig mer om hur det vi käkar också påverkar miljön. Förhoppningsvis kan jag hjälpa till att inspirera andra att tänka både en och två gånger extra på vad vi faktiskt lagar för mat och hur det påverkar både djur och natur. Jag vet att detta är något jag själv kan för lite om idag, säger Anis Don Demina.

SJ är partner i WWF:s tågturné, och det var självklart för företaget att vara med.

– Att Anis Don Demina drar ut på turné i klimatets tecken tillsammans med WWF är både viktigt och roligt. Självklart vill vi på SJ vara med och bidra till att det blir riktigt bra. Att resa med tåg och SJ är det bästa alternativet för klimatet och det här är ett bra tillfälle för oss att uppmärksamma det. På det här sättet vill vi också uppmuntra våra resenärer att ta del av WWFs utmaningar under det här året, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

Barbara Evaeus, senior kommunikatör på WWF besöker Helsingborg tillsammans med Anis Don Demina. Hon är lika nyfiken som Anis på att få utforska hållbar matlagning i Helsingborg.

– Maten vi äter har stor påverkan på både miljön och klimatet. I Sverige behöver vi äta betydligt mer grönt och mindre kött vilket är både klimatsmart och nyttigt. Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras så att minska matsvinn är viktigt. Jag är så imponerad av Helsingborg som lyckades halvera matsvinnet i stadens skolor mellan 2017 och 2020.

Helsingborg har lyckats sänka skolmatens klimatpåverkan med 25 procent tack vare ett gediget arbete med förändrade menyer som innehåller mindre kött och mer växtbaserat. Detta ambitiösa initiativ bidrog till Helsingborgs hedersutmärkelse i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge 2020.

WWF hoppas nu att alla andra helsingborgare som vill dra sitt strå till stacken för klimatet och naturen vill anta några av WWFs 50 konkreta förändringar, i din vardag. Läs mer här.

Tips på förändring: DUBBLA DIN VEGO!

För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver vi vara många fler som äter betydligt mer mat som baseras på vegetabilier. Så dubbla din vego! Om du vill få riktigt bra koll på även den växtbaserade kosten, ta Vegoguiden till hjälp för att göra riktigt klimatsmarta val!  Tänker du – jag tränar ju jättemycket, så vego funkar inte för mig? I boken ”Vego i världsklass” finns recept som är anpassade för olympiers krav.

Tips på förändring: ÄT MINDRE MEN BÄTTRE KÖTT!
Du hittar Köttguiden här. Du kan också testa hur din livsstil, inklusive dina matvanor påverkar ditt klimatavtryck med WWFs och SEIs verktyg Klimatkalkylatorn.

FAKTA för lokalmedia i Helsingborg:
Detta händer på måndag 3 maj. Anis Don Demina kommer till Husensjöskolan ca 14 där han kommer att laga mat i en öppen inredd container med skolans kock. Runt kl 16 ska barnen få smaka maten och bedöma Anis matlagning. Så 15.45-16.30 kan vara bra fototillfälle för lokalmedia, ring Barbara och stäm av innan, kontaktinfo se nedan. Avsnittet sänds sedan på Youtube den 16 maj.

För mer information kontakta:
Barbara Evaeus, senior hållbarhetskommunikatör, WWF tel 0703-939030.
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, tel 0735-862622

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 04/05/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se