Gå till huvudinnehållet

Nyheter|17 apr, 2018

EU-dom om Bialowieza-skogen: En seger för Europas natur!

Fern next to a stream, Bialowieza National Park, Poland
Fern next to a stream in Bialowieza National Park, Poland. The park lies in the central part of Bialowieza Primeval Forest, which is the most natural forest complex in the lowland part of Europe.

En stor seger för Europas natur! Det säger WWF efter dagens beslut i EU-domstolen. Domen slår fast att Polens avverkningar i världsarvet Bialowieza bryter mot EUs naturvårdslagar och omedelbart måste stoppas.

– Det här en fantastastisk seger för alla som kämpar för att Europas sista urskogar och deras naturvärden, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Det var Polens tidigare miljöminister Szyszko som fattade beslut om omfattande avverkningar i urskogen. Landet hävdade att det var nödvändig för att minska angrepp från granbarkborren.

– Det är en klar seger för Europas natur. Naturen kan inte nonchaleras och det kan inte heller EU:s lagstiftning, säger Andreas Baumüller på WWFs policykontor i Bryssel.

– Polens uppgift måste vara att skydda, säkra och garantera Bialowiezas natur och vilda djur för kommande generationer. Men de åtgärder och lagliga överträdelser som ledde till domslutet är en viktig påminnelse om att våra ansträngningar inte kan stoppa här. Bialowiezas nationalpark måste utökas för att skydda en av de sista naturliga skogarna i Europa, säger Dariusz Gatkowski, naturvårdsexpert på WWF i Polen.

Det polska miljöministeriet meddelade i dag att Polen kommer att respektera EU-domstolens beslut.

Bison, Bialowieza National Park, Polen
Om Bialowieza

Bialowieza-skogen ligger i östra Polen nära Vitryssland och är klassad som världsarv av UNESCO och är ett Natura 2000-område. Den 1600 kvadratkilometer stora skogen hyser en stor rikedom av fåglar, däggdjur och insekter. Här lever vitryggig hackspett, tretåig hackspett och rovfåglar som mindre skrikörn och dvärgörn samt ugglor som pärluggla och sparvuggla. 800 visenter (europeiska bisonoxar) strövar runt i skogen. För 10 000 år sedan var Bialowieza del av en urskog som täckte stora delar av Europa.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se