Gå till huvudinnehållet

Nyheter|06 dec, 2022

EU överens om banbrytande lag för att stoppa avskogningen 

avverkad-regnskog-br.jpg

EU kommer inte längre att tillåta produkter som kan leda till förstörelse av skog inom EU:s marknad. Det blev klart tidig tisdag morgon då förhandlingarna om den nya EU-lagen mot avskogning blev klara. Denna lag är den första i världen som tar itu med global avskogning och kan radikalt minska EU:s fotavtryck på naturen.

EU blir nu först i världen med en lag som begränsar den globala avskogningen. Förhoppningsvis kan det sätta press på andra länder att följa efter. Vi hoppas att Sverige stödjer beslutet och arbetar hårt med implementeringen, säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.  

Förhandlingarna i natt skedde mellan representanter från medlemsländerna, EU kommissionen och parlamentet. Det formella beslutet tas senare i ministerrådet och parlamentet. 

Detta är en stor vinst för WWF:s globala #Together4Forests-kampanj, där över 210 icke-statliga organisationer samarbetat för att få till en stark EU-lag mot avskogning under de senaste två åren. 

  Produkter som bidrar till avskogning kommer inte längre att hamna på butikshyllor och tallrikar i EU. Det är en stor seger för civilsamhället, säger Per Larsson, skogsexpert på WWF. 

Samtidigt som WWF gläds åt att avskogningslagen blir verklighet beklagar organisationen att bland annat såväl andra naturliga ekosystem samt annan trädbevuxen mark (eng “other wooded land”) inte omfattas i lagen nu från start. 

  Detta skulle ha gjort en enorm skillnad för regioner och naturtyper som är hotade att bli omvandlade till jordbruksmark, som den brasilianska savannen Cerradon. EU-kommissionen måste nu skyndsamt börja arbeta med konsekvensanalysen för att kunna inkludera dessa naturtyper efter att lagen träder i kraft, avslutar Per Larsson. 

Kommissionen ska göra en konsekvensbedömning av möjligheten att inkludera andra naturliga ekosystem och trädbevuxen mark och kommer att se över detta alternativ en tid efter efter att lagen träder i kraft. Många av dessa områden är redan under enorma tryck från jordbrukets expansion. Dessa ekosystem är viktiga miljöer för växter och djur och hem för urfolk och lokalsamhällen. 

 Lagstiftningen kommer att täcka ett stort antal produkter, allt från soja, palmolja, nötkött och kaffe, till viktiga träprodukter och gummi. 

 Läs WWF European Policy Office pressmeddelande här för mer detaljer.  

Har ni frågor, kontakta: 
Per Larsson, skogsexpert WWF, per.larsson@wwf.se,tel 070-961 17 52 
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 073-5862622 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 06/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se